«Αυτό είναι το Ευγενίδειο» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού και Ερευνητικού Προσωπικού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι καθηγητές πανεπιστημίου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξηγούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο μετά τον σάλο που ξέσπασε με την επιλογή του πρωθυπουργού να χειρουργηθεί σε αυτό.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση για το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο:

Με αφορμή τη βραχεία νοσηλεία του Πρωθυπουργού την Παρασκευή 07.07.2017 στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όσον αφορά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Μέσω της ιδιόγραφης διαθήκης του, την δεκαετία του 1980, ο Αριστείδης Ευγενίδης  κατέλειπε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του «στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών», μέρος της οποίας ήταν και το 70% των μετοχών του Θεραπευτηρίου. Η κλινική αυτή είναι το μοναδικό παράδειγμα στη χώρα μας που έχει δυαδικά στοιχεία, δηλαδή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ταυτοχρόνως μετοχικής σύνθεσης ΝΠΔΔ στο χώρο της Παιδείας. Το καθεστώς αυτό προσομοιάζει με αυτό του Ωνασείου, ενώ σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 99% των μετοχών.

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο λειτουργεί ως χώρος άσκησης λειτουργιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο παράλληλα προωθείται η εκπαίδευση και η έρευνα στο χώρο της υγείας.

Είναι μία μικρή σε μέγεθος κλινική, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, και λόγω του ότι Πανεπιστημιακοί αλλά και εκτός Πανεπιστημίου ιατροί και άλλοι επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας έχουν την δυνατότητα να εργάζονται εκεί, πλαισιώνεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους και διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς, με πολύ χαμηλό κόστος, δηλαδή με μικρή συμμετοχή του ασθενούς ή και χωρίς συμμετοχή σε πολλές περιπτώσεις.

Δυσκολίες στα δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν παρουσιαστεί εδώ και μία δεκαετία περίπου, ενώ τα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν όταν το 2011 δημιουργήθηκαν οι πρώτες μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που έπειτα προσχώρησαν στον ΕΟΠΠΥ.

Ο πρόεδρος

Στάθης Ευσταθόπουλος

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν