Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι στην οδοντική διάβρωση

  • Iatropedia
Τα αναψυκτικά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρότητα της οδοντικής διάβρωσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Public Health Dentistry.

Η οδοντική διάβρωση συμβαίνει όταν το σμάλτο (η σκληρή, προστατευτική επικάλυψη του δοντιού) φθείρεται από την έκθεσή του σε οξέα. Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο (ιδιαίτερα όταν καταναλώνετε ζεστά ή κρύα φαγητά) καθώς αφήνει την ευαίσθητη περιοχή της οδοντίνης του δοντιού εκτεθειμένη.

Το σμάλτο των δοντιών γίνεται πιο μαλακό και χάνει περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όταν τρώμε ή πίνουμε οτιδήποτε όξινο. Ωστόσο, αυτή η οξύτητα ακυρώνεται από το σάλιο, το οποίο αποκαθιστά αργά τη φυσική ισορροπία μέσα στο στόμα. Αλλά αν το στόμα δεν έχει αρκετό χρόνο για να επιδιορθώσει το πρόβλημα (επειδή η έκθεση σε οξέα συμβαίνει πολύ συχνά) η επιφάνεια των δοντιών φθείρεται.

Οτιδήποτε με τιμή pH (μέτρο οξύτητας) χαμηλότερο από 5,5 μπορεί να βλάψει τα δόντια. Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, αεριούχων ποτών, αρωματισμένων αεριούχων υγρών, αθλητικών ποτών, φρούτων και χυμών είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για τα δόντια.

Η τελευταία μελέτη έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων που παρουσιάζουν συμπτώματα οδοντικής διάβρωσης, αφορά άτομα που πίνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 3.773 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι το 79% είχε ενδείξεις οδοντικής διάβρωσης, το 64% είχε ήπια φθορά των δοντιών, το 10% είχε μέτρια φθορά των δοντιών και το 5% είχε σημάδια σοβαρής φθοράς των δοντιών. Αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες με μέτρια και σοβαρή φθορά των δοντιών κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων κάθε μέρα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με χαμηλότερα επίπεδα φθοράς των δοντιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γάλα ήταν πιο δημοφιλές ποτό από τα αναψυκτικά ή τους χυμούς φρούτων.

Οι άνδρες βρέθηκε επίσης ότι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών από τις γυναίκες και πως η φθορά των δοντιών επιδεινώνεται όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ένας άνθρωπος.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται

Τα πάντα για τα εμφυτεύματα στα δόντια. Πως να αποκτήσετε λαμπερό χαμόγελο