Αυτή είναι η εικόνα του ΕΣΥ στην Αττική που τρομάζει τους επιδημιολόγους – Γιατί δεν ανοίγουν το λιανεμπόριο

 • Γιάννα Σουλάκη
Λινού
Σε μεγάλη πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το ΕΣΥ, παρά τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. “Μια έστω και μικρή αύξηση από δω και πέρα και το σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Σχολιάζοντας την εισήγηση των επιδημιολόγων προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, εκτός από τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι η κατάσταση στη χώρα με την πανδημία του κορονοϊού είναι οριακή. Κυρίως σε ότι αφορά το ΕΣΥ.

“Δεν πρέπει με τίποτα να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού. Αυτό μας ανησυχεί πολύ, όλους τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους. Συναισθανόμαστε την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό. Είναι γεγονός και αναγνωρίζεται και συζητιέται και στα τελευταία reports της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν πρόβλημα σε όλες τις χώρες. Ο κόσμος να κάνει λίγο κουράγιο ακόμα, γιατί πλησιάζουμε την ώρα που θα κάνουμε τα εμβόλια, σημειώνει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα – Πιεσμένο το ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας στο σήμερα, αναλύθηκαν διεξοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τα νησιά, όλη η υπόλοιπη χώρα -από την Αττική και προς τη βόρεια Ελλάδα- βρίσκεται στο “κόκκινο”, όπως είπαν οι ειδικοί. Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων, -όχι όμως, με τον ρυθμό που θα μας έδινε ασφάλεια- το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του εξαιτίας της πληρότητας, τόσο στις κλινικές όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid.

“Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή χαλάρωσης μέσα στις γιορτές”, κατέληξαν οι επιστήμονες και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, παρά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Παράλληλα εισηγήθηκαν, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες -αν το αποφασίσει η κυβέρνηση- να κάνουν τις αγορές τους μέσω του συστήματος click away, δηλαδή ηλεκτρονικά και με παραλαβή του προϊόντος από το κατάστημα, μέσω ραντεβού και sms μετακίνησης.

Δείτε αναλυτικά πως θα γίνονται οι αγορές: Λοιμωξιολόγοι: Πώς να λειτουργήσει το click away στις γιορτές, χωρίς αύξηση της κινητικότητας

Ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, δεν πρέπει να ληφθεί από τους πολίτες ως “μήνυμα χαλάρωσης”:

“Δεν είναι μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού. Ο δείκτης Rt κυμαίνεται γύρω στο 0,8 σε όλη τη χώρα. Εάν αυξηθεί η κινητικότητα εύκολα μπορεί να πάει στο 1 και να ξεπεράσει και το 1. Κι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει πάλι η διάδοση των κρουσμάτων. ‘Ηδη είναι επιβαρυμένο το Σύστημα Υγείας, άρα η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ. Ίσως το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι “δεν χαλαρώνουμε αλλά παίρνουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα”, σημειώνει ο ειδικός.

Ποια είναι η εικόνα του ΕΣΥ στην Αττική

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε αναλυτικά και η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Η Αττική ειδικότερα, ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες, καθώς η κινητικότητα των κατοίκων μέσα στις γιορτές αυξάνεται σημαντικά, εξαιτίας της μεγάλης αγοράς και των εμπορικών καταστημάτων.

Η εικόνα της πληρότητας των ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης. Πόσο μάλλον καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική έχουν οριακή πληρότητα και συγκεκριμένα, σε συνολική διαθεσιμότητα 210 κλινών, οι 178 είναι κατειλημμένες και μόλις 32 κενές.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:

 • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς στις 14 διαθέσιμες κλίνες, κενές: 0
 • ΚΑΤ: 5 ασθενείς σε 7 κλίνες, κενές: 2
 • Γεννηματάς: 8 ασθενείς, σε 11 κλίνες, κενές: 3
 • Σωτηρία: 72 ασθενείς στις 79 κλίνες, κενές κλίνες: 7
 • Ελπίς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες, κενές: 0
 • ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες, κενές: 0
 • Ευαγγελισμός: 28 ασθενείς στις 32 κλίνες, κενές: 4 / ΜΑΦ: 3 ασθενείς σε 12 κλίνες, κενές: 9
 • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες, κενές: 0
 • Αττικόν: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες, κενές: 7
 • Θριάσιο: 10 ασθενείς στις 10 κλίνες, κενές: 0

Οι έλληνες επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Όπως λέει ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ: οι εμβολιασμοί.

“Τα πράγματα σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Αν δεν είχαμε τα εμβόλια μπροστά μας, σίγουρα δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε κι εμείς για να συγκρατήσουμε τον κόσμο. Είναι μια ελπίδα και πρέπει να τη βλέπουμε αυτή την ελπίδα και να κάνουμε υπομονή. Να λέμε “Να προφυλάξω τον εαυτό μου, μέχρι να εμβολιαστώ. Τουλάχιστον μέχρι να έρθει το εμβόλιο”. Θα ήθελα ο κόσμος σ’ αυτό να εστιάσει. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά, γιατί το σύστημά μας είναι οριακό. Μια έστω και μικρή αύξηση από δω και πέρα και το σύστημα θα καταρρεύσει”, καταλήγει ο Καθηγητής.