Αυξήσεις με το …σταγονόμετρο στους κλειστούς προϋπολογισμούς Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αύξηση κατά 92,5 εκατ για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανακοίνωσε χθες μιλώντας στο Συνέδριο Ασθενών ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται άμεσα η προσαύξηση 92,5 εκατ. ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 45 εκατ. για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και 7,5 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μείγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το Φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης σημαντικά θέματα σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Ξανθός, όπως η νομοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, το οποίο θα αναβαθμίσει την πολιτική για τον καρκίνο στη χώρα. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μια νέα στρατηγική για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Εξεταστική Επιτροπή

Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος που συμμετέχει στην Εκεταστική Επιτροπή για την Υγεία, από τις τρεις υποθέσεις που έχουν εξεταστεί (Ερρίκος Ντυνάν, αρθροσκοπήσεις και Φάρμακο) δεν προκύπτουν ενδείξεις για άλλο υπουργικό αδίκημα πέραν αυτού της απιστίας…

«Με βάση τα μέχρι τώρα κομμάτια του πορίσματος ενδείξεις για το μόνο αδίκημα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι αυτό της απιστίας το οποίο όμως έχει παραγραφεί. Το αδίκημα της απιστίας κατά του δημοσίου συμφέροντος είναι μεν παραγεγραμμένο αλλά κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεται στο τελικό πόρισμα. Άλλο αδίκημα πέρα της απιστίας που να μπορεί να δικαιολογήσει προανακριτική δεν έχει εντοπιστεί, τα υπόλοιπα είναι υποψίες και κάποιες καταθέσεις που βάζουν σε προβληματισμό και για αυτό ζητάμε για όλα οριστική διερεύνηση από τα όργανα της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε μάλιστα ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις που παραπέμπουν στο αδίκημα της απιστίας ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταλογιστεί από τη Δικαιοσύνη.

Και συνέχισε: «Έγινε μεγάλο πάρτι για το φάρμακο , η υπόθεση έφτασε σε εκμαυλισμό συνειδήσεων και κρατικών λειτουργών και γιατρών και τεκμηριώνουμε επειδή από το 2001 έως το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι που συνεχίστηκε και στη συνέχεια με παρεμβάσεις εταιρειών όπως η Novartis στον επωφελούνται τα δικά τους σκευάσματα».

Όπως έγινε γνωστό, αντί της προσεχούς Πέμπτης που είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση ώστε να συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συζήτηση μεταφέρθηκε για την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση οπότε τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα τοποθετηθούν επί του συνόλου των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή επί 18μηνο («Ερρίκος Ντυνάν»- Αθροσκοπήσεις-Φάρμακο και ΚΕΕΛΠΝΟ) και στις 10 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα στο πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής Σάκης Παπαδόπουλος μετέφερε στα μέλη της επιτροπής συνοπτικά το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβάρυνση της δημόσιας δαπάνης στο φάρμακο κάνοντας λόγο για 23 δισ. ευρώ για το Φάρμακο
και 85 δισ. περίπου ευρύτερα στο χώρο της Υγείας.

Υπόθεση Novartis

Στα μέτωπα της διερεύνησης σκανδάλων στο χώρο της Υγείας πάντως, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν πρέπει να σταματήσει η έρευνα για την υπόθεση Novartis και απέρριψε τους ισχυρισμούς που προβάλουν στην αγωγή κακοδικίας που έχουν καταθέσει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της κατά της νυν Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και δύο ακόμα δικαστικών.

Το δικαστικό συμβούλιο απαντώντας στο ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή κακοδικίας, υιοθετεί πλήρως την πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών, Ράνιας Σταθέα η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Για το καλό της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης η έρευνα δεν θα πρέπει να “παγώσει” ούτε για μία στιγμή μέχρι το Μάρτιο του 2019 οπότε και έχει προσδιοριστεί η συζήτησή της».