“Άφαντο” το ΦΕΚ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Πυκνώνουν τα παράπονα από τους εργαζόμενους

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Πυκνώνουν τα παράπονα από τους εργαζόμενους στην Υγεία, που δεν βλέπουν να υλοποιούνται οι υποσχέσεις για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις στα μέσα Φεβρουαρίου για την αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη σε αυτό περισσότερων εργαζομένων, μέχρι στιγμής η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δεν έχει πάρει ΦΕΚ και δεν έχει γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 14/2/23, το ανώτατο ύψος επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους απασχολούμενους στον τομέα της υγείας αυξάνεται στα 200 ευρώ (από τα 150), ενώ στους δικαιούχους εντάσσονται και νέες κατηγορίες.

Η απόφαση μάλιστα θα είχε και αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Δείτε τις ανακοινώσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο: Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ΕΣΥ: Επιπλέον 960 έως 2.400 ευρώ ετησίως – Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες, ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αρκετές ανακοινώσεις από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για παραλείψεις και αδικίες, τόσο για τις ειδικότητες που εντάχθηκαν στο μέτρο και τον διαχωρισμό των ειδικοτήτων, όσο και για το ύψος του ποσού της αύξησης που χαρακτηρίστηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, ως “κοροϊδία” και από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) ως κατώτερο των προσδοκιών.

Δείτε επίσης: Πρόεδρος Νοσηλευτών ΕΣΥ για επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας: «Με ημίμετρα και εμπαιγμούς αποχωρούν οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ»

Μεταξύ των διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών υγείας ήταν και η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).

“Σιγή ιχθύος”

Στις 5/4/2023, ο πρόεδρος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανακοίνωσε και πάλι ότι υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ και ότι αναμένεται να σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Καθώς επίσης και πως έγιναν αλλαγές και διορθώσεις, αλλά ότι παραμένουν ορισμένες αδικίες για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η ΚΥΑ δεν έχει γίνει ακόμη νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΟΔΥ (ΣΕΚΕΕΛ) εχθές Παρασκευή (21/4), η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας έχει παραμείνει στο συρτάρι του Υπουργείου Υγείας.

“Στο συρτάρι απ’ ‘ότι φαίνεται παρέμεινε η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, που με τόσο ζήλο εξήγγειλε το Φεβρουάριο τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Υγείας (με ξεχωριστά μάλιστα δελτία Τύπου), με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να εμφανίζεται στους δικαιούχους για πρώτη φορά! Όλο πάει στο εθνικό τυπογραφείο, αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσθέτουν πως “στις καλένδες” έχει παραπεμφθεί και το άλλο φλέγον θέμα που τους απασχολεί.

Αυτό της έτοιμης από το Μάρτιο απόφασης με τις οργανικές διατάξεις του Ε.Ο.Δ.Υ., που είχε οριστικοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου της DG Reform της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υγεία.

“Εύλογα οι εργαζόμενοι, που πίστεψαν ότι θα αποκτούσαν επιτέλους οργανική θέση και αξιοκρατικές διαδικασίες υπηρεσιακής εξέλιξης μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, έχουν απογοητευθεί, αφού προφανώς το εποπτεύον Υπουργείο συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους παρίες, παρά το πρόσωπο που έδειξαν και στα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού”, τονίζουν οι ίδιοι.