Αφαίρεσαν νεφρό βάρους 7,4 κιλών από 56χρονο άνδρα

  • Ρούλα Τσουλέα
νεφρός
Έναν τεραστίων διαστάσεων νεφρό που ζύγιζε 7,4 κιλά - περίπου όσο δύο νεογέννητα μωρά - αφαίρεσαν από έναν 56χρονο ασθενή χειρουργοί στην Ινδία.

Ο νεφρός αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν αφαιρεθεί ποτέ. Οι γιατροί σκέπτονται να τον καταχωρήσουν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένος στο βιβλίο είναι ένας νεφρός με βάρος 4,25 κιλά που αφαιρέθηκε το 2017 από άνδρα στο Ντουμπάι.

Ο φυσιολογικός νεφρός του μέσου ανθρώπου ζυγίζει 120-150 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 12 εκατοστά. Ο νεφρός-γίγας του 56χρονου είχε μήκος 45 εκατοστά. Η αφαίρεσή του έγινε από χειρουργούς του Νοσοκομείου Sir Ganga Ram, στο Νέο Δελχί.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, ο ασθενής πάσχει από επικρατούσα αυτοσωματική πολυκυστική νόσο των νεφρών (ADPKD). Πρόκειται για μία συνήθως κληρονομική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κύστεων στους νεφρούς και άλλα όργανα (π.χ. πάγκρεας). Οι κύστεις προκαλούν διόγκωση των νεφρών και διαταράσσουν την λειτουργία τους. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν στη νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας (NHS), η πολυκυστική νόσος των νεφρών συνήθως προκαλεί προβλήματα στους ασθενείς όταν φθάσουν σε ηλικία 30-60 ετών.

Η υπερμεγέθης ανάπτυξη των νεφρών είναι συχνή στους πάσχοντες από αυτή την ασθένεια. Ωστόσο το μέγεθος που απέκτησε ο νεφρός του 56χρονου είναι πολύ σπάνιο.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Πριν χειρουργηθεί, ο 56χρονος Ινδός υπέφερε από πόνους στην αριστερή πλευρά του σώματός του και είχε πυρετό. Αντιμετώπιζε επίσης δυσκολίες στην αναπνοή, επειδή ο τεράστιος νεφρός πίεζε το διάφραγμά του. Το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά και παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε λοίμωξη στον αριστερό νεφρό του, ο οποίος μάλιστα αιμορραγούσε. Γι’ αυτό αποφάσισαν να τον αφαιρέσουν χειρουργικά.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής χειρουργός Dr Sachin Kathuria, εάν ήταν εφικτή η αντιμετώπιση της κατάστασης με συντηρητικά μέσα, δεν θα προχωρούσε στην αφαίρεση του νεφρού.

«Η προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη του νεφρού, όσο δεν υπάρχουν απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς συμπτώματα», είπε. «Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη δεν ανταποκρινόταν στην αντιβιοτική αγωγή. Επιπλέον, ο ασθενής είναι έντονη δύσπνοια. Έτσι, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την χειρουργική εξαίρεση του προσβεβλημένου νεφρού».

Ο Dr Kathuria πρόσθεσε πως, λόγω του ιστορικού του ασθενούς, ήταν αναμενόμενο να έχει έναν υπερμεγέθη νεφρό. Ωστόσο δεν περίμενε να έχει αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις και τόσο μεγάλο βάρος.

Ο ασθενής παρουσιάζει βελτίωση μετά την εγχείρηση και ο δεξιός νεφρός του προς το παρόν δεν του δημιουργεί προβλήματα. Οι γιατροί όμως τον υποβάλλουν τακτικά σε αιμοκάθαρση, για να υποβοηθούν τη νεφρική λειτουργία που του έχει απομείνει.