Αεροπορική και διαστημική ιατρική σήμερα και αύριο στην ΥΠΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ασφάλεια των πτήσεων, τόσο από ιατρικής, όσο και από τεχνολογικής πλευράς, καθώς και τα αίτια των αεροπορικών ατυχημάτων και έξυπνοι τρόποι αποφυγής αυτών, είναι τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην επιστημονική διημερίδα αεροπορικής και διαστημικής ιατρικής, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

 

Την έναρξη της επιστημονικής διημερίδας «Ανθρώπινοι περιορισμοί στην Αεροπορία και στο Διάστημα» πραγματοποίησε ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να φανεί το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελείται από τους γιατρούς της Πολιτικής Αεροπορία και από φέτος θα ενισχυθεί με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και νομική υποστήριξη.

Βασικοί ομιλητές είναι ο διευθυντής του Αεροιατρικού Τμήματος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, dr. Melchor Antunano, ο διευθυντής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Αθανάσιος Μπίνης και ο υπεύθυνος του Αεροιατρικού Τμήματος της ΥΠΑ, Οδυσσέας Παπαευθυμίου. Επίσης, θα γίνουν τοποθετήσεις από διευθυντές των κέντρων Αεροπορικής Ιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και από αξιόλογους αεροπορικούς γιατρούς.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης θα ανοίξει με την ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ, Π. Μπαμίδη και θα συνεχιστεί με ομιλίες από τον καθηγητή Felice Strollo και τη διευθύντρια της NASA, Joan Vernicos.

Η διημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του Κοσμοναύτη και ήρωα της Ρωσίας και Ρουμανίας Dorin Prunariu με θέμα: «Το Διάστημα από την πλευρά του κοσμοναύτη».