Άδωνις με τρόικα για το φάρμακο! Τι κόβεται και τι μέτρα έρχονται

  • Iatropedia
Με το μαχαίρι θα σφάξουν σήμερα τη φαρμακευτική δαπάνη τρόικα και Άδωνις Γεωργιάδης που θα συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν τα νέα μέτρα του υπουργού Υγείας για το φάρμακο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση στην οποία θα μετέχουν κυρίως τεχνικά κλιμάκια, θα εστιάσει στην προώθηση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με στόχο να μειωθεί η συνολική δαπάνη και το ποσοστό τους να αγγίξει το 60%.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών των γενοσήμων χωρίς να αποκλείεται να εφαρμοσθεί και η λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση για την οποία πιέζουν οι δανειστές μας. Ένα σύστημα που προβλέπει κλιμακωτή μείωση με βάση την ημερομηνία αδειοδότησης ενός φαρμάκου, όπου την υψηλότερη τιμή τη λαμβάνει εκείνο που παίρνει πρώτο ημερομηνία κυκλοφορίας.

Βέβαια στο νομοσχέδιο ο κ.Γεωργιάδης περιλαμβάνει και τα κίνητρα που θα δοθούν σε ασθενείς και φαρμακοποιούς ώστε να στηρίζουν τα γενόσημα.

Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας αναμένεται να είναι πως με τις ρυθμίσεις αυτές θα εξοικονομηθούν χρήματα και έτσι η φαρμακευτική δαπάνη δε θα είναι ανάγκη να πέσει κάτω από τα 2 δις ευρώ για το 2014 όπως ζητούν οι δανειστές μας.

Οι τροϊνανοί πάντως αναμένεται να πιέσουν η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί περαιτέρω καθώς θεωρούν πως ακόμη και σήμερα είναι σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν όλα στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ! Τι σχεδιάζεται για μονάδες, προσωπικό, κτίρια

Ξεκινά η διαθεσιμότητα! Ανακοινώνονται οι θέσεις για τους 1835 της κινητικότητας

Οι «αρνητές» της δωρεάν εξέτασης! Γιατί πολλοί γιατροί αρνούνται το δωρεάν εισιτήριο για ανασφάλιστους

Ουρές για …3 εξετάσεις! Δωρεάν εισιτήριο υγείας αλλά με το σταγονόμετρο