Άδωνις Γεωργιάδης: “Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν” – Νέα εγκύκλιος Θεμιστοκλέους

  • Γιάννα Σουλάκη
χειρουργεία
Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα 55.000 δωρεάν χειρουργεία με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Υγείας απαντά πως δεν ισχύουν οι φήμες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο απόρριψης του αιτήματος κάλυψης της δαπάνης των 55.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου κίνδυνο ακύρωσης του έργου.

Όλα ξεκίνησαν με τη σύγκρουση -εντός και εκτός Βουλής- που ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης (3/4) μεταξύ του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, με επίκεντρο τα απογευματινά χειρουργεία.

Aρχικά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Π. Πολάκης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, για “ψεύδη” αναφορικά με τη χρηματοδότηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ η κόντρα συνεχίστηκε αργότερα μέσω αναρτήσεων στα social media.

«Έχω μπροστά μου το 1,5 δισ. ευρώ τα προγράμματα για το υπουργείο Υγείας. Πού είναι τα λεφτά; Σε ποιο υποπρόγραμμα θα μπει αυτό το πράγμα; Δεν το έχετε ούτε ως γενικό τίτλο», ανάφερε.

«Αυτά που ακούω από τον κ. Πολάκη, είναι αδιανόητα», έσπευσε να απαντήσει ο Ά. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως τα δωρεάν χειρουργεία θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε μετά το Πάσχα.

«Έχουμε κάνει αίτημα τροποποίησης. Θα εγκριθεί. Αυτό πιστεύω. Αν δεν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε θα πάει από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε.

Οι τόνοι ανέβηκαν και ο Άδωνις Γεωργιάδης αποχώρησε από την συνεδρίαση με τον Παύλο Πολάκη να φωνάζει, πως ο υπουργός λέει “ψέματα”.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης – Πολάκης: Κόντρα με επίκεντρο τα απογευματινά χειρουργεία: «Μας λες ψέματα»

Άδωνις Γεωργιάδης: “Ο Πολάκης εκτίθεται ανεπανόρθωτα”

Με ανάρτησή του στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε πως τα δωρεάν χειρουργεία θα γίνουν, δίνοντας περισσότερα στοιχεία.

“Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν, όσο και αν ο Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν και εύχονται για το αντίθετο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας μάλιστα σε ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως “εκτίθεται ανεπανόρθωτα ξεστομίζοντας ασύστολα ψέματα” αναφορικά με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης των απογευματινών χειρουργείων.

“Είναι θλιβερό που ένας πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τοποθετείται δημόσια με τόσο μένος και εύχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην εγκρίνει την πρόταση αυτή. Δηλαδή, εύχεται να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση 55 χιλιάδων δωρεάν χειρουργείων στους Έλληνες συμπολίτες μας, πιστός στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, του Αρβανίτη και της στείρας αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να στερήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χώρα μας”, σημειώνει ο υπουργός.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την έγκριση των κονδυλίων από το RRF

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει κάνει όλες τις ενέργειες και απομένει η τυπική -όπως αφήνει να εννοηθεί ο Αδ. Γεωργιάδης-, έγκριση των αιτήσεων που έχει καταθέσει η χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη από τις 6 Μαρτίου έχει ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαική Επιτροπή μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.

Στη συνέχεια με μία σειρά ενεργειών -οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα- το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε μια ολοκληρωμένη πρόταση με φορείς υλοποίησης την ΕΚΑΠΥ και τον ΕΟΠΥΥ για το έργο «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων».

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε ως προγραμματική συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια των δύο φορέων υλοποίησης, στις 29 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, και εν συνεχεία υπεγράφη από τους αρμόδιους Υπουργούς.

“Σήμερα που μιλάμε, η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου είναι επισήμως υποβληθείσα στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη Δράση 16756 – Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και με τίτλο έργου: Επιχορήγηση της ΕΚΑΠΥ και του ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση του έργου «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων»”, καταλήγει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Θεμιστοκλέους: Διευκρινίσεις για τα απογευματινά χειρουργεία

Εντωμεταξύ διευκρινίσεις αναφορικά με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων παρέχει εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η οποία βασίζεται στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1485)

Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου, καθιερώνεται η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο, πέραν της μίας ημέρας.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Επίσης, αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή των χειρουργείων.

Ως προς την εισήγηση της Επιτροπής Χειρουργείου για τον προγραμματισμό της λειτουργίας των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, διευκρινίζεται ό,τι για αυτήν απαιτούνται τα εξής:

α. Έλεγχος και διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφαλούς διενέργειας των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων.

β. Έλεγχος διαθεσιμότητας χειρουργικών τραπεζιών για την διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων.

γ. Έλεγχος επάρκειας του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για την διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων.

δ. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, στις οποίες ο ιατρός της χειρουργικής ειδικότητας στην οποία ανήκει η διενεργούμενη χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη, κρίνει ότι χρειάζεται ένας επιπλέον χειρουργός, υποβάλλει σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Χειρουργείου η οποία είναι μόνη αρμόδια να αποφασίσει επ’ αυτής, συμπληρώνοντας, σε περίπτωση αποδοχής, αναλόγως τον προγραμματισμό του αντίστοιχου χειρουργείου.

Στην περίπτωση αυτήν, και μόνο σε αυτήν, καλύπτεται η αμοιβή του επιπλέον χειρουργού, η οποία ορίζεται ίση με την αντίστοιχη κατώτατη αμοιβή β’ χειρουργού, σύμφωνα μετα προβλεπόμενα στο Παράρτημα ΙΙ της εν θέματι ΚΥΑ. Τ

ονίζεται ότι οι ως άνω αναφερόμενες εξαιρετικές περιστάσεις, μπορεί να αφορούν αποκλειστικά και μόνον σε χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις πολύ μικρής και μικρής κατηγορίας Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ και σε καμία άλλη περίπτωση.