Αδικημένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί μεταξύ όσων λαμβάνουν ειδικά μισθολόγια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το μέγιστο ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν οι νοσοκομειακοί γιατροί φτάνει στα 2.800 ευρώ, τα οποία πιθανότατα θα πάρουν μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί και δικαστές θα λάβουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ αναδρομικά έκαστος!

Όπως σχολιάζουν από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, «μεγάλο προβληματισμό και έντονη αγανάκτηση προκάλεσαν στους νοσοκομειακούς γιατρούς τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ κατά την ομιλία του στο «Βελλίδειο» 8/9/18 και κατά την συνέντευξη τύπου 9/9/18. Συγκεκριμένα, ο ΠΘ από την μία εξήγγειλε την καταβολή αναδρομικών σε δικαστικούς – ένστολους – πανεπιστημιακούς ενώ από την άλλη, δεν έκανε τέτοια αναφορά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά μόνο αόριστα είπε κάτι περί «σταδιακής αναπροσαρμογής των μισθών».

Τι έχει συμβεί:

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ – πανεπιστημιακοί – δικαστικοί – ένστολοι κλπ) είχαν γίνει το 2012 με τον ίδιο νόμο (4093) στα πλαίσια του 2ου μνημονίου με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2012. Από τον 5/2018 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδεχτεί επίσημα ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που εκδόθηκε στις 26/2/2018 (μετά από προσφυγή που είχε υποβληθεί το 2014) είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση τουλάχιστον όσον αφορά την αναπροσαρμογή των μισθών από 27/2/2018 και μετά, και ως πρόσφατα οι υπουργοί έλεγαν πως «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ θα εξαρτηθεί από την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τα μισθολογικά αιτήματα είναι επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2010 πριν από κάθε μνημονιακή περικοπή, καταβολή όλων των αναδρομικών από 1/1/2012 για την περικοπή που επιβλήθηκε από τον μνημονιακό ν. 4093/12.

Αλλά όπως έχουν τώρα τα πράγματα, αναδρομικά από το 2012 θα λάβουν μόνο 4 γιατροί που προσέφυγαν ονομαστικά, ατομικά για το θέμα αυτό. Διότι το δικαστήριο έκρινε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την καταβολή αναδρομικών σε όλους του νοσοκομειακούς γιατρούς για 6 χρόνια. Θα πρέπει όμως να λάβουν αναδρομικά από 1η Μαρτίου 2018 καθώς την προηγούμενη ημέρα 28/2/2018 βγήκε η δικαστική απόφαση.

Όπως και να έχει, οι νοσοκομειακοί είναι αδικημένοι από κάθε άποψη σε σχέση με τους λοιπούς των ειδικών μισθολογίων πόσο μάλλον που έχουν απομείνει περί τις 18.000 πανελλαδικά και κρατούν κυριολεκτικά Θερμοπύλες στο ΕΣΥ…

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν