«Αδιανόητες» συνθήκες διαβίωσης των ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική του Ν. «Ευαγγελισμός»

  • Iatropedia
Σε δημοσιεύματα για την κατάσταση που έχει φτάσει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Όπως αναφέρουν, «ενώ η εν λόγω κλινική σχεδιάστηκε ως ανοιχτή μονάδα με είκοσι κλίνες, το καλοκαίρι έφτασε να εξυπηρετεί 52 ασθενείς από τους οποίους οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται πολλά όπως η έλλειψη προαύλιου χώρου, ελλιπές προσωπικό, ανυπαρξία ηρεμίας λόγω της υπερπληρότητας, νοσηλεία σε διαδρόμους. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν αληθεύουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες και εάν πρόκειται άμεσα να προβεί σε ενέργειες για την αναβάθμιση – αποκατάσταση του εν λόγω τμήματος προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των νοσηλευόμενων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός;

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες, στο «κόκκινο» φαίνεται ότι βρίσκεται η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η κλινική σχεδιάστηκε το 1989 ως ανοιχτή μονάδα με είκοσι κλίνες. Παρόλα αυτά σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει φτάσει να εξυπηρετεί τους διπλάσιους ασθενείς, φτάνοντας σε «ρεκόρ» το καλοκαίρι με 52 ασθενείς από τους οποίους οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε πολύ άσχημες συνθήκες και στερούνται στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής.

Για παράδειγμα δεν υπάρχει προαύλιος χώρος δεδομένου ότι η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για τους νοσηλευόμενους και εξαιτίας της ανυπαρξίας ηρεμίας πολλές φορές καταγράφονται βίαια επεισόδια μεταξύ των ασθενών.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα, αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των αρρώστων. Επιπλέον, η ύπαρξη μιας τουαλέτας για 20 ασθενείς – που σχεδόν ποτέ δεν είναι 20 – δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά αδιανόητο.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει κανείς σε όλες τις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Σε αυτό το γεγονός προστίθεται και η πρόταση του Υπουργείου για το νέο πρόγραμμα εφημέρευσης για τις ψυχιατρικές κλινικές που θα οδηγήσει μαθηματικά στην εργασιακή εξόντωση του προσωπικού.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»; Αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι σήμερα έχετε προβεί;
2. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στη συγκεκριμένη κλινική;
3. Σκοπεύετε να προβείτε σε εργασίες αναβάθμισης – αποκατάστασης του εν λόγω τμήματος προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των νοσηλευομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου – Επικρατείας