ΑΔΕΔΥ: «Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΑΔΕΔΥ
Έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ στη μετακίνηση ιατρών από τα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της ΕΝΙΠ.

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν να σταματήσει η αναγκαστική μετακίνησή τους μεταξύ των νοσηλευτικών δομών για να καλύπτονται παροδικά οι εκάστοτε ανάγκες, τάσσεται με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο καθεστώς» τις αναγκαστικές μετακινήσεις των γιατρών με αποφάσεις των διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων. Και τονίζει πως εφαρμόζεται για «να μπαλωθούν τα τεράστια κενά και η χρόνια υποστελέχωση» και όχι λόγω των «έκτακτων αναγκών» που επικαλούνται κάθε φορά οι ΥΠΕ και οι διοικήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ συντάσσεται με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας πως «μόνιμη επωδός των διοικήσεων…. αποτελεί η επίκληση έκτακτων αναγκών, ενώ είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τμήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν με βαριά υποστελέχωση ή στην καλύτερη περίπτωση με στελέχωση στα όρια της ασφαλείας».

Αυτό έχει ως επακόλουθο, «η παραμικρή μεταβολή στη δύναμη του (εκάστοτε) Τμήματος να οδηγεί σε εφημεριακή και λειτουργική κατάρρευση», προσθέτει.

Χαρακτηριστική περίπτωση, συνεχίζει, είναι η απόφαση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ να μετακινηθούν επτά γιατροί από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Η Κλινική καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού, τονίζει η ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο και οι άλλες δομές απ’ όπου απομακρύνονται γιατροί λειτουργούν οριακά.

Και ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, μεταξύ των επτά ιατρών που μετακινούνται συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ). Προέρχεται από το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών όπου πρωτοστατεί στους αγώνες εναντίον των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει πως η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ με την απόφασή της αυτή «επιδιώκει… να υποτάξει τους εκπροσώπους και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών». Προσθέτει, δε, ότι αποσκοπεί «στον παραδειγματισμό των υπόλοιπων συναδέλφων».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ανώτατου οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων ζητά να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση που βρίσκονται σε ισχύ. Ζητά επίσης να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στις δομές όπου εργάζονται.

Τονίζει, δε, πως πρέπει να σταματήσει η υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και να ανακληθεί η απόφαση της 3ης ΥΠΕ. Τέλος, ζητά μαζικές προσλήψεις προσωπικού με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες.

Φωτογραφία: iStock