«Αχιλλοπούλειο» Βόλου: Πιο ένδεια και υποστελέχωση, πεθαίνεις!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, "επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “Αχιλλοπούλειο” και συναντήθηκα με το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και άλλοι επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων. Από τις αναφορές όλων των παρευρισκόμενων προκύπτει πως η ένταση των προβλημάτων στο νοσοκομείο – και κυρίως η δραματική έλλειψη προσωπικού – έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο".

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα του νοσοκομείου Βόλου όπως παρουσιάστηκαν στον κ. Παπανικολάου έχουν ως εξής:

Πριν από λίγες ημέρες, έκλεισαν οι 2 από τις 8 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν 73 ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 150. Και την ίδια ώρα η κάλυψη σε οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι κάτω από 50%!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στην παιδιατρική κλινική υπηρετεί μόνο 1 – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 7, στην Οφθαλμολογική μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4, στην ΩΡΛ μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 5, στο Ψυχιατρικό μόνο 2 – οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γαστρεντερολογικό όπου υπηρετεί μόνο 1 επικουρικός γιατρός ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3 και οι ενδοσκοπήσεις πεπτικού έχουν σταματήσει λόγω βλαβών στα ενδοσκόπια…

Επίσης στην Αιμοδοσία όπου υπηρετεί 1 γιατρός αποσπασμένη από άλλη μονάδα ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3, και αυτή η 1 ειδικευμένη γιατρός πρέπει να καλύπτει τόσο το τμήμα όσο και το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του οποίου το όχημα είναι πεπαλαιωμένο (30 ετών) και χωρίς μόνο οδηγό γιατί οι οδηγοί από χρόνια όπως σε όλα τα νοσοκομεία έχουν μετακινηθεί στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν παραπέρα επιδεινωθεί τελευταία μετά την ρύθμιση που υποχρεώνει τους πτυχιούχους ιατρικής να κάνουν το αγροτικό πριν ξεκινήσουν ειδικότητα.

Ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό και σε βοηθητικό προσωπικό. Σε αυτούς συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200… «με το εναπομείναν προσωπικό κυριολεκτικά υπερεξοντώνεται. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό. Οι βάρδιες με 1-2 νοσηλευτές ανά 20-40 ασθενείς είναι η καθημερινή πραγματικότητα σε όλα τα τμήματα. Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο 5 χειρουργικές αίθουσες – η αναμονή στα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 2 ως 3 μήνες».

Όπως αναφέρει ο κ. γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, τεράστιες είναι επίσης οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Τεχνολόγοι παρασκευαστές κατηγορίας ΤΕ υπηρετούν μόνμο 19, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 30. Τεχνολόγοι απεικόνισης κλάδου ΤΕ δεν υπηρετεί ούτε ένας. Οι κενές οργανικές θέσεις στις ψυχιατρικές δομές οι οποίες ανήκουν στο νοσοκομείο είναι πάνω από 50%.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συμπερασματικά, το νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά 365 μέρες τον χρόνο με σύνθεση “προσωπικού ασφαλείας”…

Και όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, είναι συχνές οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν γίνεται συντήρηση και επισκευή σε κρίσιμο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Συνοπτικά, γίνεται επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά στους αρμόδιους της πολιτείας για επείγοντα μέτρα ΣΩΤΗΡΙΑΣ του νοσοκομείου με βασικό την άμεσή του ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, καθώς το νοσοκομείο Βόλου καλύπτει μια ευρεία περιοχή (Μαγνησία μαζί με Βόρειες Σποράδες) με πολύ μεγάλο πληθυσμό τόσο αστικό όσο και αγροτικό, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι στο Πήλιο, στις παραλιακές περιοχές. Η δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Βόλου είναι σημαντικότατο πλήγμα συνολικά για την δημόσια δωρεάν περίθαλψη της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν