ΑΧΕΠΑ: Πάνω από 20 τα κρούσματα στους υγειονομικούς – Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

  • Γιάννα Σουλάκη
ΑΧΕΠΑ
Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φέρνει κρούσματα σε νοσοκομεία. Και κυρίως στις πιο εκτεθειμένες ομάδες, που είναι οι εργαζόμενοι. Περισσότερα από 20 είναι τα κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 της Βόρειας Ελλάδα, το ΑΧΕΠΑ. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε δομές υγείας στις Σέρρες και στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

Όσο συνεχίζεται ο έλεγχος ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΑΧΕΠΑ, τόσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Πρόκειται, ίσως, για τη μεγαλύτερη διασπορά που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικά νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας. Είκοσι είναι οι εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν από τη εκτεταμένη διενέργεια των rapid τεστ και την ιχνηλάτηση που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια στο νοσοκομείο: «Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Δουλεύουν και δεν γνωρίζουν αν νοσεί ο διπλανός τους. Η καρδιολογική κλινική φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. 8 συνάδελφοι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί της καρδιολογικής κλινικής θετικοί και ένας ασθενής. Όλο το προσωπικό σε καραντίνα. Το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε εξουθένωση. Καλύπτουν οι συνάδελφοι και τα κενά των νοσούντων συνάδελφων και όσων είναι σε καραντίνα. Δύο συνάδελφοι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα. Το νοσοκομείο μετατρέπεται σταδιακά σε νοσοκομείο περίθαλψης μιας νόσου, της Covid».

Κρούσματα στις Σέρρες και στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας Σερρών. Στο νοσοκομείο υπάρχει ανησυχία, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καθώς υπάρχει έλλειψη μέσων και σχεδίου έγκαιρου εντοπισμού και απομόνωσης ασθενών με κορονοϊό.

Αλλά και στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός εντοπίστηκαν κρούσματα του κορονοϊού ανάμεσα σε ασθενείς, σε δύο κλινικές του νοσοκομείου και συγκεκριμένα, στη παθολογική και την χειρουργική κλινική. Μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει μπει σε απομόνωση. Θετική βρέθηκε στο ίδιο νοσοκομείο και εργαζόμενη στο γαστρεντερολογικό τμήμα.