Α. Ξανθός: Εγκύκλιο στα νοσοκομεία να εμβολιαστεί το προσωπικό και να γίνεται έγκαιρη χρήση αντιικών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μόνο το 10% του πληθυσμού έχει κάνει και φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα ποσοστά είναι το ίδιο απογοητευτικά... Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεδομένης της επιθετικότητας του Η1Ν1 που "θερίζει" φέτος ανθρώπους μέσης ηλικίας, ζήτησε να αποσταλεί εγκύκλιος στα δημόσια νοσοκομεία με την παρότρυνση να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να δίνουν οι γιατροί το νωρίτερο αντιική θεραπεία στους ασθενείς που φτάνουν με σοβαρή συμπτωματολογία, ακόμα κι αν δεν έχουν βγει ακόμα τα εργαστηριακά τους που θα πιστοποιήσουν την νόσηση από γρίπη.

Στην χθεσινή σύσκεψη που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση υπογραφή δύο εγκυκλίων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης που συζήτησαν τα φλέγοντα ζητήματα της εμβολιαστικής κάλυψης, των ανύπαρκτων κλινών ΜΕΘ και της έγκαιρης χρήσης αντιικών φαρμάκων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%. 

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες  κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου.

Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε;

Καθημερινά περί τους 50 ανθρώπους περιμένουν για μια κλίνη ΜΕΘ ενώ χθες μόλις χάθηκαν δύο ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης που νοσηλεύονταν σε απλό κρεβάτι.

Οι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ έπρεπε -το αργότερο- από την αρχή του έτους να λειτουργούν κανονικά αν θέλαμε να δίνουμε μια ελπίδα επιβίωσης στους σοβαρά πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Γενικοί γιατροί

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απέστειλε εξάλλου και εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η οποία προβλέπει τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία) στις εφημερίες των νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανεξάρτητα από το αν αυτά λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι.

Όπως έκρινε ο υπουργός Υγείας, ειδικά σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν μείνει με ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και με υποστελεχωμένα ΤΕΠ, η συνεισφορά των γενικών γιατρών στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ. Ωστόσο, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο γενικός ιατρός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό και δεν υποκαθιστά τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή / και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως  εφημερεύοντες στην κλινική τους.

Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, οι διοικητές των ΥΠΕ» οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας  των Μονάδων ΠΦΥ στις οποίες υπηρετούν οι γενικοί γιατροί που καλούνται να συνδράμουν επικουρικά στην αξιόπιστη λειτουργία  των νοσοκομείων της χώρας κατά τη διάρκεια της εφημερίας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν