Α. Γεωργιάδης: Την Τρίτη το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει την άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων μόλις δημοσιευόταν η ΚΥΑ.

Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε ότι η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξ άλλου, θα αρχίσουν τα απογευματινά χειρουργεία και στον Ευαγγελισμό.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στο Υπουργείο Υγείας.

«Την άλλη εβδομάδα θα έχουν αρχίσει σίγουρα», είπε. «Θα μπορούσαμε και αυτή την εβδομάδα είναι η αλήθεια.  Δηλαδή έχουμε νοσοκομείο που θα ήθελε να κάνει και σήμερα. Αλλά έχουμε κανονίσει με τον γ.γ. Μάριο Θεμιστοκλέους να τους έχουμε την Παρασκευή σε zoom call, όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα της ανταπόκρισης των εκάστοτε νοσοκομείων και του χρονοδιαγράμματος».

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως δεν μπορούν να αρχίσουν ταυτοχρόνως όλα τα απογευματινά χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία. «Άλλα νοσοκομεία είναι περισσότερο έτοιμα και ήθελαν να κάνουν ακόμα και σήμερα. Άλλα είναι λιγότερο έτοιμα και θέλουν κάποιες εβδομάδες για να ετοιμαστούν», είπε.

«Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή»

Η γενική εικόνα όμως που έχει, είναι πως θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. «Είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμείς υπολογίζαμε στην αρχή. Άρα προσδοκούμε ότι θα έχουμε σύντομα πολλές ιστορίες να διηγηθούμε από τα λειτουργούντα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε. «Και προχωράμε βεβαίως και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα δωρεάν χειρουργεία. Περίπου σε ενάμισι μήνα από σήμερα, αν όλα πάνε καλά».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ακόμα πως για να ενταχθεί μία κλινική ή ένα νοσοκομείο στα απογευματινά χειρουργεία δεν χρειάζεται την άδεια του Υπουργείου Υγείας ή της διοίκησης του νοσοκομείου. «Οι γιατροί και η επιτροπή χειρουργείου που περιλαμβάνει και το υπόλοιπο προσωπικό, αποφασίζουν και αν έχουν τη δυνατότητα βάζουν απογευματινά χειρουργεία», είπε.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στις αρχές της εβδομάδας, με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης θα άρχιζε αμέσως η λειτουργία τους.

«Πριν από λίγο (Δευτέρα 4/3/24) εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα θα πάρει ΦΕΚ. Αμέσως μετά ξεκινάνε τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα», είχε πει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Φωτογραφία: Eurokinissi