74ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Mε την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων ξεκινά τις εργασίες του από τις 10 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα, το 74ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο ο πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. Δρ Σταμάτιος Α. Παπαδάκης το επιστημονικό πρόγραμμα θα είναι επικεντρωμένο στο Ορθοπαιδικό Τραύμα καθώς επίσης και σε όλα τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν στην Ορθοπαιδική Ειδικότητα.

Στην εναρκτήρια τελετή την κεντρική ομιλία την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα εκφωνήσει ο κ Τάσος Μαρκουίζος που θα αναφερθεί στους 150.000 θανάτους από τροχαία στην χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια αλλά και στους 2.000.000 τραυματίες που προκαλούνται από αυτά. Σύμφωνα με μελέτες πανευρωπαϊκά το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων που μεταφράζεται σε έξοδα νοσηλείας , αποκατάστασης και απώλειας εργατοωρών , ανέρχεται στα Το Στα 12 δις ευρώ ετησίως .

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι κ.κ. Δρ Σταμάτιος Α. Παπαδάκης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Καθηγητής Παναγιώτης Ι. Παπαγγελόπουλος Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. και Παντελής Νικολάου προέδρος Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. 2017, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται στα ορθοπαιδικά τραύματα και έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης.

Αναφορά έγινε στην ρομποτική χειρουργική η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά και στην τρισδιάστατη τεχνολογία όπου εκτυπώνονται εμφυτεύματα και αντίγραφα οστών τρισδιάστατα και με τον τρόπο αυτό η θεραπεία γίνεται αποτελεσματικότερη και συντομότερη. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Α.Ε. κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ορθοπαιδική – Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.

Η γένεση της Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα και η ανεξαρτητοποίηση της από την γενική χειρουργική αρχίζει το έτος 1925 οπότε δημιουργήθηκε έδρα Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοπόρο τον Ιωάννη Χρυσοσπάθη (1873-1938) ο οποίος ήταν ο πρώτος καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα. Η αναγνώριση της από το υπουργείο ως ανεξάρτητης ειδικότητας και η πλήρης αποκοπή της από την γενική χειρουργική έγινε το 1947. Η χρονιά αυτή ήταν σταθμός στην εξέλιξη της Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα με καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ο Αθανάσιος Κονταργύρης (1892-1954) και το 1947 ιδρύθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.) που είναι ένα επιστημονικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προαγωγή της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στην Ελλάδα.

Δρ. Σταμάτιος Α. Παπαδάκης

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν