5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστού
Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) που θα διεξαχθεί 10-11 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα.

Θεματολογία

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα της διάγνωσης και της θεραπείας, από τη μελέτη των γονιδίων που προδιαθέτουν στη νόσο, τα διαγνωστικά μέσα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, αλλά και τις νεότερες εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού, την ακτινοβολία και τη συστηματική θεραπεία.

Για πρώτη φορά φέτος και σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» θα ακουστεί δυνατά και η φωνή των ασθενών. Θα μάθουμε τι ζητούν οι ασθενείς από τα Κέντρα Μαστού, τους ιατρούς, το λοιπό προσωπικό, τα νοσοκομεία και την πολιτεία.

Θα συζητηθούν επίσης τα θεραπευτικά διλήμματα που θέτει το γονιδιακό προφίλ του όγκου στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά και οι βλάβες που ακροβατούν μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας. Επίσης βάρος θα δοθεί και στην ανάγκη προσαρμογής της θεραπείας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όγκου και της ασθενούς – δηλαδή στην εξατομίκευση της θεραπείας, όπως η προεγχειρητική συστηματική θεραπεία σε τριπλά αρνητικούς όγκους, η προεγχειρητική ορμονική θεραπεία σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους και η διάρκεια της ορμονικής θεραπείας μετεγχειρητικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί βεβαίως στα χειρουργικά θέματα, όπως η αλληλεπίδραση μετεγχειρητικής ακτινοβολίας και αποκατάστασης του μαστού, οι εξελίξεις στη χειρουργική της μασχάλης, η ογκοπλαστική χειρουργική, η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και θηλής, η χρήση των ADM κλπ.

Ομιλητές

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια de Boniface θα μιλήσει για τη μελέτη SENOMAC, δηλαδή τη μελέτη που διερευνά τη δυνατότητα παράληψης του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς με θετικό φρουρό λεμφαδένα.

Ο S. Kummel θα παρουσιάσει τις χειρουργικές τεχνικές που άπτονται της στοχευμένης λεμφαδενεκτομής σε περιπτώσεις προεγχειρητικής χημειοθεραπείας (targeted axillary dissection).

Και ο R. Kronenewett  θα μας εισάγει στα μυστικά των γονιδιακών υπογραφών στον καρκίνο του μαστού.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  αναμένεται και η εναρκτήρια ομιλία που θίγει ένα θέμα ταμπού: τη σεξουαλικότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ποιά είναι άραγε η επίπτωση της θεραπείας, τόσο της τοπικής (π.χ. μαστεκτομή), όσο και συστηματικής (που μεταβάλλει το ορμονικό προφιλ) στην αντίληψη της ασθενούς για τον εαυτό της, καθώς και στον σύντροφό της;

EXEM 2017: Πρόγραμμα

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) που θα διεξαχθεί 10-11 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν