5 μύθοι και αλήθειες για την κολονοσκόπηση!

  • Iatropedia
Η κολονοσκόπηση μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Ο καθένας έχει τους λόγους του για να μην θέλει να υποβληθεί στην εξέταση, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους καρκίνους που μπορεί να προληφθεί. Όσοι είναι πάνω από 50 χρονών πρέπει να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση και δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κολονοσκόπηση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Δεν είμαι σε κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αλήθεια είναι η εξής: Ο καθένας είναι σε κίνδυνο, καθώς περίπου το 6% των ανθρώπων θα εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου σε κάποια στιγμή στην ζωή τους, ενώ το 50% από αυτούς θα πεθάνει από τη νόσο.

Δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Η αλήθεια είναι η εξής: Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά ως μια προκαρκινική βλάβη που ονομάζεται πολύποδας και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Η κολονοσκόπηση ανιχνεύει τους πολύποδες, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν πριν μετατραπούν σε καρκίνο και να προκαλέσουν συμπτώματα. Κατά μέσο όρο το 15% των γυναικών και το 25% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και πάνω θα έχουν προκαρκινικούς πολύποδες στην κολονοσκόπηση.

Η κολονοσκόπηση είναι πάρα πολύ επίπονη. Η αλήθεια είναι η εξής: Πλέον η κολονοσκόπηση δεν είναι επώδυνη εξέταση, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του ενδοσκόπου – γαστρεντερολόγου. Για να μειωθεί η ενόχληση γίνεται ενδοφλέβια ένεση ηρεμιστικού, αλλά ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του.

Η κολονοσκόπηση είναι επικίνδυνη. Η αλήθεια είναι η εξής: Όταν εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους ενδοσκόπους η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής. Ο κίνδυνος διάτρησης του εντέρου είναι μικρότερος από 1 σε 1.000 περιπτώσεις και ο κίνδυνος αιμορραγίας μικρότερος από 1%.

Αν έχω καρκίνο του παχέος εντέρου, τότε ήταν γραφτό να γίνει. Η αλήθεια είναι η εξής: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί. Ξεκινήστε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση είναι η προτιμώμενη στρατηγική ελέγχου) σε ηλικία 50 ετών ή και νωρίτερα αν έχετε παράγοντες κινδύνου. Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας τώρα: βελτιώστε τη διατροφή σας, διατηρήστε ένα κανονικό βάρος σώματος, κάντε γυμναστική και διακόψτε το κάπνισμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr