4th Medtech Conference: Χρειάζονται συστηματικές ηλεκτρονικές προμήθειες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι διαδικασίες προμηθειών στην Ελλάδα πάντα έχουν μια δυσκολία κατά την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο E-TED το 2018 η Πορτογαλία ανήρτησε 1136 διαγωνισμούς για φάρμακα, η Ισπανία 1486, η Ελλάδα 106 και η FYROM 151(!). 4th Medtech Conference στο Divani Caravel. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φετινό συνέδριο 4th MedTech Conference θέτει επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, ο οποίος ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ότι το συνέδριο αποτελεί κορυφαία διοργάνωση για το χώρο, φιλοξενώντας ομιλητές εγνωσμένου κύρους. Έκανε λόγο για χάραξη νέας αισιόδοξης πολιτικής που μοναδικό κριτήριο δεν θα είναι η τιμή, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος cosmoONE, ανέφερε στην ομιλία του ότι παρ’ όλο που όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών, η προτεραιότητα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος οδηγεί σε λάθος λύσεις.

Η cosmoONE προτείνει μία δέσμη δράσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Την υιοθέτηση συγκεκριμένων εφαρμογών υπό μορφή υπηρεσιών ώστε χωρίς κόστη υποδομών, να υπάρχει γρήγορη μετάβαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

-Την οριστικοποίηση τεχνικών θεμάτων όπως κατηγοριοποίηση και διαλειτουργικότητα, για να μπορεί να πολλαπλασιαστεί η αξία και η γνώση από την συλλογή δεδομένων προμηθειών.

-Την υλοποίηση πρωτοβουλιών για στοχευμένα πιλοτικά έργα σε επίπεδο Νοσοκομείου και ΥΠΕ, έναντι της ολιστικής αντιμετώπισης του θέματος με έργα υψηλού προϋπολογισμού και πολυπλοκότητας, χωρίς ορίζοντα υλοποίησης και εχέγγυα απόδοσης.

Ο κ. Νικόλαος Μανούσης, Γενικός Διευθυντής PublicSoft IKE, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ, MSc in Construction Management, στην ομιλία του με θέμα: «Η διαχείριση των διαδικασιών των δημόσιων προμηθειών στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε:

«Σήμερα τα υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα δεν υποστηρίζουν την ολότητα μιας δημόσιας σύμβασης αλλά επιμέρους τμήματά της και ως επί το πλείστον δεν διαλειτουργούν και μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει κατακερματισμός της πληροφορίας, οι υπάλληλοι να χειρίζονται πολλά και διαφορετικά συστήματα και να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση μιας διαδικασίας». Ο ίδιος παρουσίασε τη λύση της PublicSoft για την ολοκληρωμένη διαχείριση μιας δημόσιας σύμβασης, που λύνει αρκετά από τα προαναφαιρόμενα προβλήματα.

Σύμφωνα με το Γιάννη Καραφύλλη, Supply Chain & Procurement expert, όποιο νοσοκομείο εμφανίζεται κερδοφόρο είναι γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε καλή λειτουργικότητα.

«Στο εξής ό,τι ξοδεύεται φέτος θα αφαιρείται από τον επόμενο χρόνο»τόνισε, αναφερόμενος στις δεκάδες προμήθειες που είναι σε εκκρεμότητα προς τιμολόγηση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με 25 εκατ. ευρώ και στο Ιπποκράτειο με 7 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτίμησε δε, οι προμήθειες αυτές στο τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 50 εκατ. ευρώ. «Τα χρέη των νοσοκομείων – μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα «κλείσουν» στα 600 εκατ. και θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2019″ επισήμανε, προβλέποντας «εμπλοκή» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εξέφρασε, τέλος, την απόλυτη βεβαιότητά του για την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου μητρώου, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο Κράτος.

Οι ομιλητές του 1ου στρογγυλού τραπεζιού, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Νεγκής, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υφίστανται στην προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυετούς προσπάθειας για την ένταξη στον κανονισμό παροχών υγείας, ειδικού σκευάσματος για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), απάντησε ότι οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και θεσμοθετημένες και χειρίζονται πρωτίστως από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Η κυρία Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Επιστημονική Συνεργάτιδα Τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μία μόνιμη μάχη μεταξύ νομιμότητας και λειτουργικότητας. Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη θεσμική οργάνωση.

O κ. Καραφύλλης από την πλευρά του εκτίμησε ότι τα χρέη των νοσοκομείων του 2018 θα μεταφερθούν το 2019, εκτιμώντας ότι τα ληξιπρόθεσμα θα φθάσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι χρειαζόμαστε ενιαίο μητρώο.

Το 4th Medtech Conference ασχολείται με τα παρακάτω κύρια θέματα:

-Προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο δημόσιο τομέα.
-Νέες ιατρικές τεχνολογίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Διαχείριση ιατρικού εξοπλισμού στο σύστημα υγείας.
-DEBATE: Η σημασία της δημιουργίας Μητρώων στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων.