41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Προτεραιότητα η υγεία

  • Iatropedia
Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Η υγεία είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει η ομάδα των G7 στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα. Η υγεία θα είναι επίσης μια από τις προτεραιότητες στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs) που θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο». Τα παραπάνω ανέφερε ο Άγις Τσουρός, Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γραφείο Ευρώπης σε σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 41ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου.

Στη σύντομη ομιλία του ο κος Άγις Τσουρός τόνισε: «Η υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη. Γιατί η παγκόσμια υγεία (global health) είναι σήμερα θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο; Η σημαντική επιστημονική τεκμηρίωση για τις ανισότητες και τους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας δημιουργούν νέες δυναμικές στην αντίληψή μας για τις συνέπειες φαινομένων που δημιουργούν συνθήκες ευαλωτότητας, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης.

Η υγεία είναι πολιτική επιλογή και είναι υπόθεση όλων. Η υγεία πρέπει να γίνει δείκτης της επίδοσης του έργου μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όχι μόνο του Υπουργείου Υγείας. Οι παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία είναι πολλές. Η επιδημία των μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη έχει επιβάλλει τίμημα βαρύ σε ανθρώπινες ζωές και στις οικονομίες όλων των χωρών. Η παχυσαρκία ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες. Χρειάζονται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας και χρειάζονται πολιτική δέσμευση. Η αντιμικροβιακή αντίσταση αναδύεται πλέον σε τεράστιο κίνδυνο για την ανθρωπότητα και αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε πριν δέκα ημέρες την παγκόσμια συνέλευση υγείας να υιοθετήσει παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της. Η εμπειρία με τον Έμπολα έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ουσιαστικής ετοιμότητας από όλες τις χώρες. Οι κλιματικές αλλαγές που όλο και συχνότερα οδηγούν σε βίαια καιρικά φαινόμενα επίσης απαιτούν ετοιμότητα και τη συνεργασία πολλών τομέων. Η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη μετανάστευση έχουν αλλάξει το κοινωνικό τοπίο στην Ευρώπη.

Κλινικές μελέτες

Για το θέμα των κλινικών μελετών, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής θα συζητήσουν για την πρόκληση της ανάπτυξης των κλινικών μελετών στην Ελλάδα (ευκαιρίες-εμπόδια), λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καταθέτοντας την πρότασή τους προς την Πολιτεία.

Οι προτάσεις προς την Πολιτεία επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικών Μελετών, για υιοθέτηση ενός σύγχρονου, σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου διεξαγωγής κλινικών μελετών, μέσω της κατάρτισης εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής, ώστε να προσελκύονται και να διατηρούνται οι κλινικές μελέτες στη χώρα.

Τέλος, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και την παροχή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, συνιστάται η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μέσω της προβολής της αριστείας για την προσέλκυση κλινικών μελετών, η ανάπτυξη κινήτρων σχετικά με την κλινική έρευνα σε επιστήμονες και Διοικήσεις νοσοκομείων καθώς και η διαρκής και συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας, των ενώσεων ασθενών και των μεμονωμένων ασθενών για τα οφέλη των κλινικών μελετών.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Γρηγόριος Κουράκλης, δήλωσε: «Πρόθεσή της ΙΕΑ με αφορμή το 41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο είναι να αναδειχθούν πρακτικά θέματα και προβλήματα από πλευράς ιατρικής κοινότητας, με τη συμμετοχή ιατρών-ερευνητών, εκπροσώπων των ασθενών, των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και της διοίκησης (νοσοκομεία, ΔΥΠΕ), προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πρόταση, που πιθανόν να είναι χρήσιμη στην πολιτική ηγεσία, καθώς υπάρχει η πρόθεση αναμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου».

Σε σχέση με την ανάπτυξη eHealth εφαρμογών, η ΙΕΑ έκανε λόγο για το αυτονόητη ανάγκη επένδυσης σε αυτές, η οποία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο:

στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας ως εργαλείου ριζικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα και την εφαρμογή cost-effective λύσεων (με μείωση λειτουργικού και διοικητικού κόστους των υπηρεσιών υγείας και με υποστήριξη της αποδοτικότητας και της δικτύωσης των συστημάτων υγείας),

στην εφαρμογή πολιτικών καινοτομίας για τη γήρανση του πληθυσμού και τις χρόνιες παθήσεις (με την ανάπτυξη νέων ολοκληρωμένων μοντέλων περίθαλψης και φροντίδας, στη διαχείριση της πολυνοσηρότητας, στην πρόληψη, στην υποστήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και στη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα και της εξατομικευμένης φροντίδας),

Σχετικά με το θέμα των eHealth εφαρμογών, ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ελευθέριος Θηραίος, σχολίασε: «Η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας θα συνεισφέρει σημαντικά σε μια πληθώρα κρίσιμων ιατρικών αναγκών, δίνοντας λύσεις στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, στη διασφάλιση συνέχειας στη φροντίδα, και κυρίως βοηθώντας το σύστημα υγείας να προσφέρει τα βέλτιστα, μέσω αυτού του μοντέλου περίθαλψης, στο σύνολο των ασθενών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν