3D αντίγραφα εγκεφαλικών κυκλωμάτων!

  • Iatropedia
Είναι επιστημονικό και καθόλου φαντασία: τρισδιάστατες κατασκευές από σιλικόνη που θα μιμούνται τα εγκεφαλικά κυκλώματα είναι η νέα επανάσταση στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Θυμίζουν τα σχήματα χαρτοκοπτικής που ανασηκώνονται μέσα από τις σελίδες παιδικών βιβλίων όμως αυτές hi-tech «καλλιτεχνίες» κρύβουν μέσα τους πολύ τεχνολογία και ελπίδες ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να ελέγχουν ηλεκτρονικά ζωντανό ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊ στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατες πολύπλοκες μικροσκοπικές κατασκευές-μοντέλα εγκεφαλικών κυκλωμάτων και αιμοφόρων αγγείων που θα υποστηρίζουν ή και θα βελτιώνουν την λειτουργία των βιολογικών πρωτοτύπων τους! Στόχος των λεπτεπίλεπτων συσκευών που θα μιμούνται τις πολύπλοκες δομές που βρίσκονται στην φύση είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και το δέρμα, ωστόσο η κατασκευή τους σε τόσο μικροσκοπικό μέγεθος ήταν πραγματική πρόκληση.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής υλικών Τζον Ρόμπερτς, πρώτα κατασκευάζονται επίπεδα δισδιάστατα πρότυπα ταινιών από ελαστικό πυρίτιο τα οποία όταν αναπτύσσονται γίνονται… τρισδιάστατα.

Στις πειραματικές δοκιμές οι ταινίες αυτές είχαν πάχος 100 νανόμετρων, κάπου 1.000 φορές πιο λεπτές από μια μέση ανθρώπινη τρίχα, ενώ μπορούν κα κατασκευασθούν από μια ποικιλία υλικών όπως η σιλικόνη ή το νικέλιο. Ήδη έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 40 διαφορετικά γεωμετρικά σχέδια με δυνατότητα έκθεσής τους σε πολλαπλές στρώσεις, όπως ένα πολυώροφο κτίριο.

Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι πολλά: παράγονται γρήγορα, έχουν χαμηλό κόστος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά για την κατασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας μικροσκοπικών δομών για πολλές χρήσεις και συμπληρώνουν την τεχνολογία των 3D εκτυπώσεων.

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν ηλεκτρονικές «σκαλωσιές» που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την ανάπτυξη κυττάρων κατά την διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος! Βίντεο