36χρονος διαγνώσθηκε ταυτοχρόνως με κορωνοϊό, ευλογιά των πιθήκων και HIV

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Απίστευτο περιστατικό στην Ιταλία και το πρώτο που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι εκτιμήσεις των γιατρών του για το πότε μολύνθηκε και η πρακτική σημασία του περιστατικού.

Την πρώτη περίπτωση ασθενούς που βγήκε ταυτοχρόνως θετικός για την ευλογιά των πιθήκων, την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και το AIDS, ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Ιταλία.

Πρόκειται για έναν 36χρονο Ιταλό, ο οποίος εκδήλωσε σειρά συμπτωμάτων εννέα ημέρες έπειτα από ταξίδι στην Ισπανία, όπου έκανε σεξ χωρίς προφυλάξεις. Το ταξίδι διήρκησε από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου. Τα αρχικά συμπτώματά του ήταν κόπωση, πυρετός και πονόλαιμος.

Στις 2 Ιουλίου ο νεαρός άνδρας διαγνώσθηκε με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, γράφουν οι γιατροί του στην επιθεώρηση Journal of Infection.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, παρατήρησε ένα εξάνθημα στο αριστερό μπράτσο του. Την επομένη ημέρα είχαν εμφανιστεί επώδυνες φυσαλίδες στον κορμό, τα πόδια και το πρόσωπό του. Έως τις 5 Ιουλίου, οι φυσαλίδες είχαν εξαπλωθεί και είχαν εξελιχθεί σε φλύκταινες (μικρά εξογκώματα στο δέρμα).

Ο άνδρας απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κατάνιας. Οι γιατροί του έκαναν επείγουσα εισαγωγή και τον υπέβαλλαν, μεταξύ άλλων, σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων. Το τεστ βγήκε θετικό. Κατά την εισαγωγή του, ο ασθενής εξακολουθούσε να έχει πυρετική κίνηση, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και κόπωση.

Οι γιατροί τον εξέτασαν και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τελικά βγήκε θετικός στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Ο αριθμός των CD4 κυττάρων στο αίμα του είναι τέτοιος, που εκτιμούν ότι «η λοίμωξη είναι σχετικά πρόσφατη».

Όπως τους ενημέρωσε ο 36χρονος, είχε ελεγχθεί για AIDS και τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ήταν αρνητικός.

Θετικός για ακόμα 20 μέρες

Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 11 Ιουλίου, για να συνεχίσει την απομόνωσή του στο σπίτι. Έως τότε, το δερματικό εξάνθημα από την ευλογιά των πιθήκων είχε επουλωθεί. Επιπλέον, τα συμπτώματα που του προκαλούσε ο κορωνοϊός είχαν υποχωρήσει.

Οι επανέλεγχοι έδειξαν ότι ο 36χρονος εξακολουθούσε να είναι θετικός για την ευλογιά των πιθήκων 20 ημέρες αργότερα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει «ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές ημέρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων τους», τονίζουν οι γιατροί του.

Επιπλέον, το όλο περιστατικό αποδεικνύει ότι έχει ζωτική σημασία η λήψη προφυλάξεων κατά το σεξ, υπογραμμίζουν. Υποδηλώνει ακόμα ότι «μπορεί να αλληλοκαλυφθούν τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός και η ευλογιά των πιθήκων». Δεδομένου ότι συνεχίζονται και οι δύο επιδημίες, οι γιατροί «πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα αυτή», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock