2o Patient Compliance Conference: Ο Ιάσων Φωτήλας απαντά στον υπουργό Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Κύριε υπουργέ σας άκουσα και δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε την λύση των προβλημάτων με το πέρας της λιτότητας καθώς δεν προκύπτει από πουθενά καθώς έχουμε δεσμευτεί με πλεονάσματα 3,5%. Τη λύση θα την βρούμε μέσω του εξορθολογισμού όλων των δαπανών μέσω των σωστών συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μέσω εργαλείων ανάπτυξης που δεν χρησιμοποίησε κανείς μας". Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στο 2o Patient Compliance Conference ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας.

Και συνέχισε ο κ. Φωτήλας:

Εμείς στη ΝΔ θεωρούμε πρωτίστης σημασίας ενός συστήματος υγείας που θα σέβεται τους ασθενείς, η συμμόρφωση είναι ζωτικός.

Ο πλέον διαδεδομένος όρος συνίσταται στη συμμόρφωση των ασθενών δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία αλλά όλο το πλαίσιο ζωής του ατόμου. Ακούσιες και εκούσιες επιλογές οδηγούν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη λήψη αγωγής. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μειωμένη συμμόρφωση πρέπει να εντοπιστεί στη κρίση που συνεχίζεται. Μεγάλος αριθμός πολιτών δεν μπορεί να προμηθευτές τα φάρμακά. Το κόστος έχει περάσει στις τσέπες των πολιτών και στη φαρμακοβιομηχανία.

Και τότε αποτυγχάνει η αποτυχία, περισσότερες νοσηλείες και απειλείται δυνητικά η ζωή του πολίτη αλλά και τα οικονομικά της Υγείας.  Για μας στη ΝΔ είναι ύψιστη η πρόληψη ώστε ο πολίτης να μην γίνεται ασθενής Χρειάζεται εθνική στρατηγική στο χώρο του φαρμάκου με μείωση του vlawback. Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε λογικό κόστος και ο ΕΟΠΥΥ να διαπραγματεύεται βέλτιστες τιμές . Η εφαρμογή ΗΤΑ επίσης είναι απαραίτητο ώστε να αίρονται εμπόδια συμμόρφωσης. Επίσης ανάγκη για πολιτών για χρόνια νοσήματα με έμφαση στη πρόληψη. Και η τήρηση ενός θεραπευτικού πλάνου είναι δυναμική με παράγοντες που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή και την κατάσταση της χώρας. Η εκπαίδευση του ασθενή είναι σημαντική και ο γιατρός εδώ είναι ο αρμόδιος παρότι τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο.

Οι πολιτικές πρέπει να έχουν κέντρο τον άνθρωπο που θα βελτιώσουν τελικά και τις πολιτικές υγείας. Οι πολιτικές υγείας πρέπει να εξυπηρετούν και όχι να εμποδίζουν την πρόσβαση.