24ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών- Ο χρόνος εργασίας αντικείμενο «πολέμου» με την κυβέρνηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών παραλύει σήμερα τη Δημόσια Υγεία παρότι δεν αναμένεται να "ιδρώσει το αφτί" των βουλευτών που καλούνται να πουν "ναι" στο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Υγείας με την διαδικασία του "επείγοντος", αλλάζοντας τα δεδομένα στο χρόνο εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Με στάση εργασίας χθες Τετάρτη 08/11/17, 11.00 π.μ. – 15.00 μ.μ και συγκέντρωση στις 12.00 μ.μ στο υπουργείο Υγείας, αλλά και με 24ωρη απεργία σήμερα την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας τους…

Αναφερόμενη στο σχετικό νομοσχέδιο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχολιάζει ως εξής:

«Το αντεργατικό έκτρωμα:
-Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.
-Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
-Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.
-Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.

Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς…

-Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε.
Απύθμενο το θράσος τους!

Δώδεκα ώρες δουλειά – δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων;
Αυτό το είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας.
Τους προειδοποιούμε! Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δε θα κοιτάμε σα χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Διαβάστε τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας:

Συνάδελφοι-ισσες,

Η στάση εργασίας της Τετάρτης των νοσοκομειακών γιατρών είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Την Πέμπτη η κυβέρνηση εισάγει το νόμο που διαλύει ωράριο και ζωές στην ολομέλεια της Βουλής.

Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, Πέμπτη 9/11, που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις της ΕΙΝΑΠ:

Σε αναλυτική ανακοίνωση παρουσιάζονται οι θέσεις της ΕΙΝΑΠ, μερικές εκ των οποίων είναι:

«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Οι ατομικές συμβάσεις είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην υγεία πολλά χρόνια παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και σταθερό ωράριο. Η πείρα δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των γιατρών, κυρίως των ειδικευόμενων, κάτω από την πίεση των διοικήσεων και την αδιαμφισβήτητη μείωση των αποδοχών θα υποχρεωθεί να κάνει ατομικές συμβάσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι το opt out θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή «ματωμένα πλεονάσματα».

Ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο!

Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό.

Οι ειδικευμένοι θα κάνουν και ενεργείς εφημερίες και ετοιμότητας. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υπολογίζονται συνολικά στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Η ρύθμιση αυτή είναι προάγγελος για περισσότερη ελαστικοποίηση και απλήρωτη εργασία. Εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες».

Tέλος η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Χρόνια τώρα διεκδικούμε σταθερά:

-6ωρο-5μερο-30ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
-Το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης, εντός του εφημεριακού χρόνου, κατά τη διάρκεια της 24ωρης εφημερίας.-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
-Με το νέο νόμο και φυσικά με τις μη προσλήψεις, όπως το 2009, εκτός από υπερβολική δουλειά θα προκύψει μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση στη ζωή των νοσηλευομένων ασθενών και των γιατρών.
-Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στο όνομα οποιασδήποτε «συμμόρφωσης»
Εμμένουμε στα πάγια αιτήματά μας! Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου και κάθε προϋπάρχουσα οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Παρακολουθήστε την χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε η ΟΕΝΓΕ με την πρόεδρό της να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι μάσκες έπεσαν»: