24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας: Έρχονται νέες ιατρικές ειδικότητες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για τις νέες ειδικότητες και την κατάσταση στη δημόσια υγεία μίλησε σήμερα σε συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Το 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) και 12ο Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών, οργανώνεται από το Παράρτημα Αθηνών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) και διεξάγεται από σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο υπουργός Υγείας:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα την πρόσκληση σας να συμμετέχω στην τελετή έναρξης του 24ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) και του 12ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ). Δυστυχώς, όμως, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραστώ.

Χαιρετίζω, ωστόσο, τις εργασίες του συνεδρίου σας στο πλαίσιο του οποίου θεωρώ ότι θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος προβληματισμός που θα συνεισφέρει δημιουργικά στην ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας.

Εκπροσωπείτε τη νέα γενιά των ιατρών που προετοιμάζεται για να αναλάβει ενεργό ρόλο και να πάρει τις τύχες του συστήματος Υγείας στα χέρια της. Έχοντας βρεθεί στη θέση σας πριν από αρκετά χρόνια, αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Λίγο πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, την πολιτική που οραματιζόμαστε για ένα σύγχρονο, ανοιχτό και αποτελεσματικό, δημόσιο σύστημα Υγείας που προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη σε όλους.

Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρήσαμε -και συνεχίζουμε να το κάνουμε- στην προκήρυξη ενός σημαντικού αριθμού μόνιμων και επικουρικών γιατρών καθώς και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, προκειμένου να τα κρατήσουμε όρθια και αντιμετωπίσαμε τις επείγουσες συνθήκες υγειονομικής φτώχειας που δημιούργησε η βαθιά οικονομική κρίση.

Πλέον, το ΕΣΥ έχει σταθεροποιηθεί και μπορεί να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τις υγειονομικές ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ύστερα και από τη θεσμοθέτηση του ν.4368/2016 που ψηφίσαμε και αφορά στην περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή η πρωτόγνωρη τομή για το ΕΣΥ κατέστη δυνατή όχι μόνο χάρις στην πολιτική μας βούληση αλλά στην υπερπροσπάθεια όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων δομών Υγείας που υπερέβαλε εαυτόν και τους ευχαριστούμε.

Βρισκόμαστε σε μια φάση συνολικού ανασχεδιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Στο σχεδιασμό αυτό η εκπαίδευση, η ειδίκευση και η επαγγελματική αποκατάσταση νέων ιατρών που θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας, έχουν δεσπόζουσα θέση.
Έχει δρομολογηθεί η ενιαιοποίηση και η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας.

Προχωρούμε σε σύσταση νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων με προεξάρχουσα την Επείγουσα Ιατρική.

Επιχειρούμε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τα ιατρικά συνέδρια και τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και το κυριότερο, είμαστε στην αρχική φάση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που δίνει δυνατότητα απασχόλησης σε οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες στις νέες δομές υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Θεωρούμε ότι αυτή η σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και το άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ σε νέους γιατρούς, δίνουν ευκαιρίες αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής στους απόφοιτους των ιατρικών σχολών της χώρας και για πρώτη φορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις αντιστροφής του brain drain.
Εύχομαι, καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.