24 ωρη απεργία ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ: Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
απεργία
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν για σήμερα Τρίτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

Το προσωπικό των νοσοκομείων διαμαρτύρεται για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους σωματείων ο νέος συνδικαλιστικός νόμος «περιορίζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα τους».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ):

«Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία, η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδιώκει να βάλει νέα εμπόδια στην συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων».

ΟΕΝΓΕ: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων κήρυξης απεργίας».

Επίσης:

  • Καθιερώνεται η θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου». Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «φακέλωμα των εργαζομένων»
  • Ο Υπουργός Εργασίας θα παρεμβαίνει στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, «μέχρι του σημείου να έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την απόφαση κινητοποιήσεων», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν: «Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για «εκδημοκρατισμό» ούτε για «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες».

Δείτε επίσης –  Στα κάγκελα οι Ενώσεις των Γιατρών για τις αλλαγές στον Συνδικαλιστικό Νόμο

ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν θα δεχθούμε περιορισμό των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων»

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο είναι και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

«Πως είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση για απεργία με την συμμετοχή του 50% των μελών στη Γενική Συνέλευση όπως ορίζει ο απεργοκτόνος νόμος ΣΥΡΙΖΑ; Πως είναι δυνατόν να συμμετάσχει στη ψηφοφορία ηλεκτρονικά ένας συνάδελφος, όταν δεν θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση να διαμορφώσει άποψη ή να πείσει τους συναδέλφους για την αναγκαιότητα μιας απεργίας; Τα μητρώα μελών των Σωματείων μας είναι πεντακάθαρα. Οι κρατήσεις των συνδρομών των μελών μας γίνονται απευθείας από την μισθοδοσία. Δεν πρόκειται η ΠΟΕΔΗΝ να δεχθεί κανέναν περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ψηφισθεί δεν ψηφισθεί ο νόμος»

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν απεργιακό «παρών» στις 24/9 στις 7:00 μμ. στα Προπύλαια, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της να βρίσκονται:

Για την Αττική: Στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11πμ
Για τη Δυτική Ελλάδα: Στη Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Πατρών, ώρα 9πμ