20ο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο θα διεξαχθεί Παρασκευή 12 Απριλίου και Σάββατο 13 Απριλίου 2024.

Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων, της δυσλιπιδαιμίας, της υπέρτασης και της πνευμονικής εμβολής θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο ετήσιο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Το συνέδριο «Cardio Athena 2024» θα διεξαχθεί 12-13 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Εφέτος συμπληρώνει 20 χρόνια συνεισφοράς στην εκπαίδευση των ιατρών, νοσηλευτών και μεταπτυχιακών φοιτητών που υπηρετούν τον καρδιαγγειακό ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των αμιγώς επιστημονικών και εκπαιδευτικών πεδίων, διοργανώθηκε ένας μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Το θέμα του ήταν «Δείξε μας την καρδιά σου!».

«H Ιατρική είναι τέχνη και η καρδιά βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής», αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους. «Η καρδιά όμως είναι και σύμβολο ζωής, υγείας και συναισθημάτων. Έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δημιουργίας. Είναι λοιπόν το βασικό ζωτικό όργανο που στέκει στο επίκεντρο της σωματικής και πνευματικής υγείας».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη λειτουργία της καρδιάς και η κατανόηση της σημασίας της προστασίας της για τη διατήρηση της υγείας. Τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στους χώρους όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 200 σχολεία και αξιολογήθηκαν περισσότερα από 450 έργα ζωγραφικής. Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου η κριτική επιτροπή θα βραβεύσει τα 3 καλύτερα έργα αυτά. Η βράβευση θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο 300, 200 και 100 ευρώ αντιστοίχως.

Ενδεικτικά θέματα

Στο επιστημονικό σκέλος του, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε θέματα αιχμής στα οποία πρωτοστατεί η Α Καρδιολογική κλινική ΕΚΠΑ. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) σε ασθενείς άνω των 75 ετών με στένωση της αορτικής βαλβίδας.
  • Ρύθμιση της υπέρτασης με τη συμπαθητική απονεύρωση νεφρικών αρτηριών επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αγωγής
  • Πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τις μυοκαρδιοπάθειες και ο ρόλος της απεικόνισης και της Γενετικής.
  • Συσκευές σύγκλεισης ωτίου αριστερού κόλπου
  • Πρωτοποριακά φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
  • Θεραπεία της πνευμονικής εμβολής στα πρότυπα της θεραπείας του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου

Περισσότερες πληροφορίες και το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΩ.