20ο Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας»

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της βηματοδότησης και της πνευμονικής υπέρτασης

Το 20ο Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας» διοργανώνει 9-11 Σεπτεμβρίου 2022 η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη διάρκεια του, θα πραγματοποιηθούν οκτώ στρογγυλά τραπέζια και επτά διακεκριμένες διαλέξεις όπου θα υπάρξει εκτενής αναφορά σε σημαντικές εξελίξεις κάθε τομέος της Καρδιολογίας.

«Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι και φέτος εστιασμένο στον κλινικό καρδιολόγο», επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος. «Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα της καθημερινής κλινικής πράξης και να ενημερώσει για νεότερες εξελίξεις όπως φάρμακα, συσκευές και στρατηγικές αντιμετώπισης, με εξαίρετους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άλλες παθολογικές ειδικότητες όπως γενικούς παθολόγους, γενικούς ιατρούς, νεφρολόγους, ενδοκρινολόγους κ.λπ., και βεβαίως στους ειδικευόμενους Καρδιολογίας και στους φοιτητές Ιατρικής».

Τα θέματα

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση:

  • Της στεφανιαίας νόσου
  • Της καρδιακής ανεπάρκειας
  • Της βηματοδότησης
  • Της πνευμονικής υπέρτασης

Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερα δεδομένα σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας. Στον τομέα των αρρυθμιών, λ.χ., θα υπάρξει εκτενής ανάλυση καθημερινών προβλημάτων όπως κολπική μαρμαρυγή, βηματοδότηση, αιφνίδιος θάνατος κ.λπ. κτλ. Στον τομέα της πρόληψης θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με υπέρταση, λιπίδια και αντιθρομβωτικά-αντιπηκτικά φάρμακα.

Στον τομέα της απεικόνισης, η οποία κατέχει κομβικό ρόλο στην ειδικότητα της Καρδιολογίας, θα αναλυθούν θέματα που αφορούν:

  • Στις βαλβιδοπάθειες
  • Στις συγγενείς καρδιοπάθειες
  • Στην στεφανιαία νόσο

Στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας θα αναλυθούν θέματα που αφορούν σε διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων (χωρίς χειρουργείο), αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου και τη συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή ασθενών. Στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας θα αναλυθούν οι πλέον σύγχρονες φαρμακευτικές και μηχανικές θεραπείες.

Σύγχρονα διλήμματα

Στο συνέδριο θα αναλυθούν διεξοδικά και σύγχρονα διλήμματα. Στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, λ.χ., θα συζητηθεί ποιοι ασθενείς χρειάζονται απλώς φαρμακευτική αγωγή, ποιοι αγγειοπλαστική και ποιοι αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, αυθεντίες στο πεδίο τους, που θα αφορούν τις αρρυθμίες, τις καρδιακές επεμβάσεις και την COVID-19.

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, εξ άλλου, παραδοσιακά παρουσιάζονται δύσκολα και αμφιλεγόμενα περιστατικά ασθενών. Η αντιμετώπισή τους θα συζητηθεί με διακεκριμένους Έλληνες καρδιοχειρουργούς.

Στο συνέδριο θα υπάρξει επίσης παράλληλη συνεδρία με θέματα Επείγουσας Καρδιολογίας, για την οποία θα χρειαστεί προ-εγγραφή. Η συνεδρία αυτή απευθύνεται σε τελειόφοιτους της Ιατρικής, οι οποίοι θα ασκήσουν για πρώτη φορά κλινική ιατρική στο αγροτικό τους, στους αγροτικούς ιατρούς, σε γενικούς ιατρούς και σε ειδικευόμενους καρδιολογίας.

Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν επίσης αρκετά Δορυφορικά Συμπόσια για την ενημέρωση των ιατρών σε τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με νεότερες θεραπείες στην Καρδιολογία.

Τιμητική διάλεξη

Στην εναρκτήριο τελετή θα υπάρξει τιμητική διάλεξη από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Κανακάκη, με θέμα το «Δίκτυο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής για ασθενείς με οξύ έμφραγμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την επείγουσα αγγειοπλαστική στο έμφραγμα.

Το δίκτυο της Πάτρας οργανώθηκε από το 2004 από τον καθηγητή κ. Δ. Αλεξόπουλο και λειτουργεί ανελλιπώς 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους:

  • Πρόεδρος: Νταβλούρος Π., καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
  • Αντιπρόεδρος: Τσίγκας Γ., επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
  • Μέλη (αλφαβητικά): Αλμπάνης Γ., δ/ντής ΕΣΥ, δ/ντής καρδιολογικής κλινικής ΓΝ Αγρινίου, Βλασσοπούλου Ν. δ/ντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ, Γράψας Ν., πανεπιστημιακός υπότροφος ΠΓΝΠ, Κότσαλος Α., καρδιολόγος εξωτερικός συνεργάτης, Κουτσογιάννης Ν., δ/ντής ΕΣΥ, Λεβεντόπουλος Γ., επιμελητής Α’ ΕΣΥ,  Μούλιας Α. επιμελητής Β’ ΕΣΥ, Πατσούρας Ν., δ/ντής ΕΣΥ, Περπερής Α, επιμελητής Α’ ΕΣΥ