2020 ελπίδες και χαμόγελα! Φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

  • Γιάννα Σουλάκη
χαμόγελα
Το φωτογραφικό αφιέρωμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανήκει φέτος στα πιο φωτεινά χαμόγελα! Αυτά των ανθρώπων, που όταν αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας ή επιβίωσης, δεν ήταν μόνοι τους και γι' αυτό έχουν λόγους να χαμογελάνε...

Ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά μας χαρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσα απ’ το δύσκολο ταξίδι τους στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου. Το 2019 βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά σε 74 χώρες σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου εκτυλίσσονται οι μεγαλύτερες κρίσεις, και πρόσφεραν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Τα χαμόγελα της ευγνωμοσύνης τους, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός…

«Κάναμε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές με φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες, επιστρέψαμε στη θάλασσα με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, βρεθήκαμε δίπλα σε χιλιάδες πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και συμπληρώνουν:

«Είδαμε εικόνες καταστροφής, πόνου, λύπης, απόγνωσης, απελπισίας. Είδαμε όμως και εκατοντάδες λαμπερά χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών μας.  Χαμόγελα ελπίδας, ευγνωμοσύνης, ανακούφισης, χαράς».

Φέτος το φωτογραφικό αφιέρωμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη χρονιά που φεύγει, αλλά και για τη χρόνια που πρόβαλε δειλά, ανήκει σε αυτά τα φωτεινά χαμόγελα. Αυτά τα χαμόγελα είναι η ανταμοιβή τους.  Για αυτά τα χαμόγελα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, όπως τονίζουν.

«Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε δίπλα μας! Σας ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και αλληλεγγύη! Χρόνια Πολλά!», είναι η ευχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Δείτε όλα τα υπέροχα χαμόγελα και τις ιστορίες των ανθρώπων που κρύβονται από πίσω!

Λέσβος – ©Dora Vangi/MSF
Από την εκστρατεία εμβολιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. Τα παιδιά που ζουν στη Μόρια εμβολιάστηκαν κατά του πνευμονιόκοκκου, της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

 

Ιράκ – ©Elisa Fourt/MSF
Ο Σαΐφ είναι 9 ετών. Τραυματίστηκε στο πόδι στο σχολείο του. Νοσηλεύεται στη δομή μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ανατολική Μοσούλη.

 

Ocean Viking – MSF/Hannah Wallace Bowman
Στις 24 Σεπτεμβρίου, 182 διασωθέντες του Ocean Viking αποβιβάστηκαν στη Μεσίνα της Ιταλίας, μία εβδομάδα μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα.

 

Νότιο Σουδάν – MSF/Laurence Hoenig
Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αγκόκ είναι η μόνη δομή που παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα σε ολόκληρη την περιοχή Αμπγιέι του Νότιου Σουδάν. Η δομή αυτή ασχολείται με επείγοντα περιστατικά, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για HIV, φυματίωση, χρόνια νοσήματα και ξεχασμένες ασθένειες, όπως το δάγκωμα των φιδιών, που είναι αληθινή μάστιγα στην περιοχή. Το 2019, για να βελτιωθεί η ποιότητα της φροντίδας, δημιουργήθηκε ακτινολογική αίθουσα και επεκτάθηκε το φαρμακείo.

 

Ocean Viking – ©MSF/Hannah Wallace Bowman
Μήνυμα αγάπης από έναν διασωθέντα στο πλοίο Ocean Viking. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαζί με την SOS MEDITERRANEE επέστρεψαν τον Αύγουστο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

 

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – © Pablo Garrigos/MSF
Σκηνή από την καθημερινή ζωή σε καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους στην περιοχή Μπούνια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων στο Ιτούρι. Στην επαρχία Ιτούρι, στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είναι σε εξέλιξη διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Μπανγκλαντές – ©Mohammad Ghannam/MSF
Η Αμούντια, 5 ετών, είναι Ροχίνγκια από την πολιτεία Ρακάιν της Μιανμάρ. Ήρθε στον καταυλισμό στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές στις 25 Αυγούστου 2017 με τους γονείς της, τον αδελφό της και τις δύο αδελφές της, για να γλιτώσουν από τη βία της Μιανμάρ. Η Αμούντια πηγαίνει στο σχολείο του καταυλισμού για να παίξει και να περάσει την ώρα της με άλλα παιδιά.

 

Παπούα Νέα Γουινέα – Sara Bechstein/MSF
Ο Μόργκαν Τζον, 20 ετών, αρρώστησε με φυματίωση, έχασε βάρος και αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο. Από τη στιγμή που ξεκίνησε θεραπεία, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Σύντομα θα ολοκληρώσει τη θεραπεία του και ελπίζει να τελειώσει το σχολείο και στη συνέχεια να καταταγεί στον στρατό.

 

Νότιο Σουδάν – ©Igor Barbero/MSF
Η νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπάρμπαρα Γκαρσία και η Νάιματς παίζουν με ένα αυτοσχέδιο μπαλόνι από χειρουργικό γάντι στον θάλαμο νοσηλείας του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ουλάνγκ, στο βορειοανατολικό Νότιο Σουδάν.Νότιο Σουδάν

 

Λίβανος – ©Joffrey Monnier/MSF
Ο Αμπάς (φωτό) 4 ετών και ο αδελφός του, Γιουσέφ, έχουν μεσογειακή αναιμία και κάνουν θεραπεία στο παιδιατρικό τμήμα που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο δημόσιο νοσοκομείο Ελιάς Χραουί στο Ζάχλε. Η επίσκεψη ενός παιδιού με μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα. Για να είναι μια όσο το δυνατόν ευχάριστη εμπειρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν έναν παιδότοπο, έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν, να ζωγραφίζουν και να διασκεδάζουν.

 

Καμερούν – © Pierre-Yves Bernard /MSF
Στο περιφερειακό νοσοκομείο του Μαρουά στο Καμερούν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζουν τραυματίες πολέμου σε σοβαρή κατάσταση και τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας πριν από 10 χρόνια μεταξύ ένοπλων ομάδων και κυβερνητικών δυνάμεων έχουν επεκταθεί τώρα σε ολόκληρη την περιοχή της λεκάνης της λίμνης Τσαντ. Περισσότερο έχουν πληγεί οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, αλλά ούτε το γειτονικό Καμερούν έχει γλιτώσει.

 

Τσαντ – ©Juan Haro
Η Αν (αριστερά), 5 ετών, πήγε από νωρίς με τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέλφια της στο σημείο εμβολιασμού στο χωριό Αλμουράι της επαρχίας Αμπλελαγιέ. «Είναι απίστευτη. Σήμερα το πρωί τής είπαμε ότι θα πάει να κάνει εμβόλιο και ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνόδευε τους αδελφούς και τις αδελφές της. Είμαι περήφανη γι’ αυτήν» λέει η μητέρα της (δεξιά), Σάντια Αχμάτ 25 ετών.