1st EvidenceBasedHealthcare 2018: Μητρώα και πρωτόκολλα ετοιμάζονται και …κάποτε θα εφαρμοστούν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο πλαίσιο της ημερίδας «1st EvidenceBasedHealthcare 2018» που διοργάνωσε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Dailypharmanews.gr, παράγοντες της Υγείας και του Φαρμάκου προσπάθησαν να συμφωνήσουν στο που βρισκόμαστε σε επίπεδο καταγραφών μητρώων και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και πότε πρέπει να περιμένουμε την πρακτική εφαρμογή όσων ετοιμάζονται! Η είδηση ήρθε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο που αφού παραδέχτηκε ότι έχουμε αργήσει, βεβαίωσε ότι τα βασικά θεραπευτικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 και το επόμενο έτος αναμένονται εξελίξεις στα μητρώα ασθενών και την ηλεκτρονική μορφοποίηση των πληροφοριών ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν...

Μπορούν τα Patient Registries και τα clinical guidelines να βοηθήσουν ουσιαστικά στην καλύτερη περίθαλψη των ασθενών; Ναι μπορούν. Και όχι μόνο να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά και την Πολιτεία να εξοικονομεί και να κατανέμει σωστά πόρους, και τη Φαρμακοβιομηχανία να πληρώνει μικρό clawback και τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ να γλυτώσουν το λουκέτο!

Μιλώντας στον ημερίδα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επισήμανε»πυροβολούμε» τους παρόχους. Ο ιατρικός κόσμος ήθελε από την πρώτη στιγμή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ήθελε αξιοπρέπεια και να διατηρεί καλή υγεία στους πολίτες.  Οι ΤΟΜΥ δείχνουν προχειρότητα. Πρέπει να γίνουμε ένα μέτωπο των παρόχων, των θεραπευτών, της φαρμακευτικής και της φαρμακοβιομηχανίας, με την απαίτηση η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της υγείας».

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος ΔΣ του ΣΦΕΕ είπε ότι «τα αποτελέσματα μιας φαρμακευτικής πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία συμβάλλουν σε ένα αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και δικαιότερο σύστημα υγείας, κυρίως με βελτιωμένη υγεία των ασθενών αλλά και τελικά στην καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Με ουσιαστικές δομικές παρεμβάσεις και όχι με αριθμητικούς φράχτες θα εξασφαλίσουμε φροντίδα υγείας, χρήσιμη για τους ασθενείς, χρηστική για τους γιατρούς και βιώσιμη για τους παρόχους. Κύρια στοιχεία αυτών των παρεμβάσεων αποτελούν:

·        Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών – Κλινικών Πρωτοκόλλων και Κλινικών Οδηγιών

·        Η ανάπτυξη Μητρώων Δεδομένων Ασθενών (Patient Registries)

·        Η υιοθέτηση Δεικτών Ποιότητας και Αξιολόγησης της Απόδοσης του Κλινικού Έργου.

·        Η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας  (ΗΤΑ), με στόχο την αξιολόγηση της καινοτομίας, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τον προσδιορισμό του κόστους διαχείρισης των νοσημάτων.

·        Η ανάπτυξη Patient Summary και Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή.

Από την πλευρά της η κ. Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τόνισε:

«Οι αποφάσεις πρέπει να είναι χειρουργικής ακρίβειας και επιστημονικά τεκμηριωμένες.  Ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για δομικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα προωθούνται όσα είχαμε θέσει ως στόχους χρόνια πριν, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν κεντρικά. Θα μάθουμε ποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές και σε ποιους ασθενείς. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις θα πρέπει να επεξεργαστούμε τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

Ο κ. Φώτιος Πατσουράκος, καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α, πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ και ταμίας ΙΣΑ που συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΠΙΣ στην Επιτροπή για τα πρωτόκολλα ασθενών, αναφέρθηκε στην ανάγκη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας. «Η συνταγογράφηση μέσω αυτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα βοηθήσει τους γιατρούς», τόνισε ο κύριος Πατσουράκος.

Και πρόσθεσε: «Ανακοινώθηκαν με ΥΑ και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια του ΠΙΣ. Πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να υπαχθεί τουλάχιστον ο τομέας της συνταγογράφησης στο Υπουργείο Υγείας. Εμείς θα λέμε τι φάρμακα πρέπει να μπαίνουνε, η Πολιτεία έχει την ευθύνη να τα καλύπτει. Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος αφορούσαν από το 2014 σε πρωτόκολλα για την Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο, Βαλβιδοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια».

Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης υπό ανάπτυξη:

—  Αιματολογικών Νοσημάτων

—  Αναπνευστικών Νοσημάτων

—  Γαστρεντερολογικών Νοσημάτων

—  Σακχαρώδη Διαβήτη

—  Επώδυνων Συνδρόμων

—  Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

—  Νεοπλασιών

—  Νευρολογικών Νοσημάτων

—  Αρτηριακής Υπέρτασης

—  Λοιμώξεων

—  Οστεοπόρωση

—  Οφθαλμολογικών Νοσημάτων

—  Σπανίων Παθήσεων

—  Δυσλιπιδαιμίας

—  Ψυχιατρικών Νοσημάτων

—  Ψωρίασης

Ουσιαστικά είναι δύο τα υπό ανάπτυξη, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Επί του πιεστηρίου, πιστεύουμε ότι αυτό της καρδιακής ανεπάρκειας εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθεί.

 

Ο κ. Πατσουράκος σημείωσε ότι 16 μελής επιτροπή επιστημόνων συνεδριάζει συνεχώς για να βγουν τα πρωτόκολλα. Αυτή η δουλειά ξεκινά και προχωρά. Το πως θα υλοποιηθούν αυτά, αφορά την ΗΔΙΚΑ. Πρέπει να βγει ΦΕΚ για να μπορεί να δεσμευτεί κάποιος. Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο κύριος Πατσουράκος τόνισε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, σημαίνει ότι δεν θέλουν να εφαρμοστούν, για να κατηγορούν τους γιατρούς. Δεν θα είναι φέτος όλα έτοιμα. Μέχρι το τέλος του 2018, θα καλυφθεί το 80 – 90% των νοσημάτων.