1st EVIDENCE BASED HEALTHCARE CONFERENCE: Αποτελέσματα έρευνας του dailypharmanews

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το DailyPharmaNews με θέμα τα Μητρώα Ασθενών και των κλινικών οδηγιών. Γ. Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, "έχουμε παραδεχθεί ότι είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα πως τα Μητρώα Ασθενών δεν έχουν περάσει στην καθημερινή μας ζωή. Εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή διαλειτουργικότητας Μητρώων με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών. Στόχος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν πρακτικές μη τεκμηριωμένης ιατρικής εξαιτίας της ανάγκης περιορισμού της δαπάνης. Η υποχρεωτικότητα στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων θα είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει πολύ και την υποχρεωτικότητα των μητρώων. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πλαισιωθεί με προσβασιμότητα στα στοιχεία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων".

Επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλος, η Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, κ. Αθηνά Βαδαλούκα, ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, ο Παθολόγος – Ογκολόγος – Λοιμωξιολόγος. Δ/ντης Α΄Ογκολογικής Κλινικής, ΓΝ Ερρίκος Ντυνάν, κ. Ι. Βαρθαλίτης, ο Οικονομολόγος Υγείας – Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Κ. Αθανασάκης, η Medical Affairs Director, Astellas Ελλάδος και Κύπρου, κα Μαντώ Τζανετάκου

Παρεμβαίνοντας στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι η κ. Αθηνά Βαδαλούκα, Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας επεσήμανε ότι  «από το 2016 η δική μας εταιρεία έχει ξεκινήσει καταγραφή των ασθενών με χρόνιο πόνο. Ζητάμε από την Πολιτεία αυτή την πληροφορία να την πάρει. Ζητάμε οικονομική στήριξη. Θέλω δημόσια δέσμευση από τον κύριο Γιαννόπουλο.»

Ο κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ, παρουσίασε στο DailyPharmaNews.gr τα αποτελέσματα της σχετικής με την εφαρμογή των μητρώων ασθενών και των clinical guidelines στην Ελλάδα έρευνας Webrating Health στους επαγγελματίες υγείας.

Τα αποτελέσματα

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επιστημονική τεκμηρίωση και η βελτιστοποίηση λήψης αποφάσεων βάσει έρευνας και προτιμήσεις ασθενών. Είναι τα τρία κομβικά σημεία για την κλινική απόφαση. Στόχος η βέλτιστη θεραπεία, η κλινική αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητα.

Όταν μιλάμε για μητρώα ασθενών στην Ελλάδα, μιλάμε ακόμα για χαρτούρα. Οι φάκελοι μιας κλινικής δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυαστούν με τους φακέλους μιας άλλης κλινικής. Δεν αρκεί ότι βγάλαμε μια απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το θέμα δεν είναι απλώς να φτιάξεις μια βάση δεδομένων αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί.

Το 91% των γιατρών και το 91% των φαρμακοποιών είπαν «Δώστε μας, στοιχεία.» Συμφωνούν με την άσκηση της ιατρικής βάσει επιστημονικής – κλινικής τεκμηρίωσης.

74% των γιατρών και 82 % των φαρμακοποιών θεωρούν σημαντικά τα μητρώα ασθενών για την άσκηση πολιτικής υγείας στην Ελλάδα.

Οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί πιστεύουν περισσότερο στη σημαντικότητα των μητρώων ασθενών.

Οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί, πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή των μητρώων των ασθενών.

Οι νέοι γιατροί πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων λόγω εφαρμογής των κλινικών δεδομένων.

71% γιατρών 89% φαρμακοποιών θεωρούν σημαντική την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σημαντικότερο το ΗΤΑ σε σύγκριση με τους γιατρούς.

Ερώτηση

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο στρογγυλό τραπέζι, για το ποιο είναι το καλύτερο θεραπευτικό πρωτόκολλο, υπογράμμισε ότι είναι εκείνο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ουσία είναι πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να φανταστούμε έναν προϋπολογισμό που να βασίζεται στο κλινικό κέρδος. Πρέπει να υπάρχουν κέντρα κόστους στα νοσοκομεία, σε επίπεδο κλινικής.

Ο κ. Ι. Βαρθαλίτης   Παθολόγος – Ογκολόγος – Λοιμωξιολόγος. Δ/ντης Α΄Ογκολογικής Κλινικής, ΓΝ Ερρίκος Ντυνάν είπε στην ομιλία του:

Μεγάλη η συνδρομή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κλινικών οδηγιών στη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού και βιώσιμου συστήματος υγείας. Στην Ιρλανδία, ασθενή οικονομικά χώρα,  το ΄94  – ’98 η επιβίωση των ανδρών από καρκίνο του πνεύμονα ήταν στο 40%.

Είκοσι χρόνια μετά ανέβηκε κατά είκοσι μονάδες. Εφάρμοσαν θεραπευτικά πρωτόκολλα. Το αντίστοιχο διάστημα, το ίδιο συνέβη και στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Τέλος, ο κ. Κ. Αθανασάκης Οικονομολόγος Υγείας – Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σημείωσε:

«Τα δεδομένα της οικονομικής αξιολόγησης σήμερα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να παραχθούν αποφάσεις σχετικά με την αποζημίωση (ασφαλιστική κάλυψη) μιας τεχνολογίας υγείας (π.χ. των φαρμάκων), σχετικά με την τιμολόγηση μιας τεχνολογίας στο σύστημα υγείας και τη θέση μιας τεχνολογίας στον κλινικό αλγόριθμο.

Η διαδικασία λήψης της απόφασης στο πλαίσιο μιας ΗΤΑ περιλαμβάνει μια σειρά παραμέτρων. Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να ποσοστικοποιηθεί η σχετική βαρύτητα των παραμέτρων αυτών και να ενταχθεί σε μια αλγοριθμική διαδικασία της απόφασης.

Τα οικονομικά της υγείας έχουν ένα ρόλο διαιτητή ανάμεσα στην προσφορά (τεχνολογία) και τον πληρωτή (ασφάλιση)

Βασικός στόχος είναι η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση των ασθενών σε κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές.

Βασικό εργαλείο είναι η θεμελίωση της αποδοτικότητας (value for money) στο πλαίσιο των ισχυουσών κοινωνικών αξιών

Τελικό ζητούμενο, η βελτίωση της ισότητας και της κοινωνικής ευημερίας, η διαφύλαξη των ορθών προβλέψεων του συστήματος και η άρση των στρεβλώσεων.

H κ. Μαντώ Τζανετάκου Medical Affairs Director, Astellas Ελλάδος και Κύπρου συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς δεν γνωρίζουμε, πόσο μπορεί να αντέξει το κράτος να πληρώσει για τις νέες θεραπείες. Παίρνει 3 χρόνια η ένταξη των νέων θεραπειών. Η πρόσβαση σε οτιδήποτε καινούργιο πάει πάρα πολύ μακριά καθώς δεν υπάρχουν μητρώα».