1st Evidence Based Healthcare 2018: Την Πέμπτη στο Caravel το πρώτο συνέδριο για τα πρωτόκολλα και τα μητρώα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τι χάνει και τι έχασε μέχρι στιγμής η Ελλάδα από την έλλειψη Patient Registries και Clinical Guidelines σε πόρους και πόσο σημαντική είναι η ανάγκη δημιουργίας τους, για την υποστήριξη των ασθενών; Αυτό θα προσπαθήσουν να απαντήσουν την προσεχή Πέμπτη 26 Απριλίου οι σύνεδροι που θα μιλήσουν αλλά και θα παρακολουθήσουν το συνέδριο 1st Evidence Based Healthcare 2018.

Το «1st Evidence Based Healthcare 2018» που διοργανώνει το Dailypharmanews.gr με θέμα: «Τι χάνει η Ελλάδα από την έλλειψη Patient Registries και Clinical Guidelines σε πόρους και πόσο σημαντική είναι η ανάγκη δημιουργίας τους, για την υποστήριξη των ασθενών», θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Divani Caravel με πρώτο ομιλητή τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Η αναγκαιότητα των Μητρώων Ασθενών, το κενό που δημιουργείται στην περίθαλψη από τη μη ύπαρξή τους αλλά και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η άναρχη διαχείριση των ασθενών και των ασθενειών, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν.

Σε μία χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις περικοπές στον τομέα της υγείας αλλά που η «καταγραφή» και η «αξιολόγηση» αποτελούν ακόμη άγνωστα μονοπάτια για το σύστημα υγείας, η μη ύπαρξη δεδομένων και αναλύσεων, αποτελούν τροχοπέδη στην όποια εξέλιξη και αλλαγή των υπαρχόντων στρεβλώσεων.

·         Τι συμβαίνει πραγματικά σήμερα στη χώρα μας, ποια μητρώα ασθενών υπάρχουν και με ποιόν τρόπο αξιολογούνται;

·         Τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες και πως η ύπαρξη των μητρώων ασθενών   μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος για την εκάστοτε χώρα, σε σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς αλλά και σε επιστημονική πρόοδο βάση των στοιχείων;

·         Πως μπορούν οι εμπλεκόμενοι φορείς-επαγγελματίες υγείας φαρμακευτικές εταιρείες, κρατικοί οργανισμοί-να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ύπαρξη ενός λειτουργικού προγράμματος καταγραφής των δεδομένων και στην σωστή αξιολόγησή τους προς όφελος του συστήματος υγείας;

Στόχος

Στόχος της ημερίδας είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός για τον σχεδιασμό και τη χρήση των μητρώων ασθενών για επιστημονικούς, κλινικούς και υγειονομικούς σκοπούς. Τα μητρώα ασθενών που έχουν σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, μπορούν να παρέχουν μια πραγματική εικόνα της κλινικής πρακτικής, των αποτελεσμάτων των ασθενών, της ασφάλειας και της συγκριτικής αποτελεσματικότητας κάθε παράγοντα συμμετοχής στη θεραπεία.

Η επικέντρωση της συζήτησης στα μητρώα ασθενών και τις κλινικές οδηγίες, οδηγεί στην οριοθέτηση των δομών εκείνων που είναι απολύτως απαραίτητες, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ενιαία πολιτική υγείας που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Ο στόχος αυτής της ημερίδας  είναι επίσης να αποτυπώσει τη σημερινή πραγματικότητα  σε σχέση με τα υπάρχοντα μητρώα, την ανάπτυξη νέων μητρώων ασθενών και να «ανοίξει» τη συζήτηση για τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή τους  μέσα από σύγχρονες – επικαιροποιημένες κλινικές οδηγίες τα επόμενα χρόνια, ως κύριο στοιχείο της πολιτικής υγείας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το iatropedia.gr