1ο Συνέδριο Πολιτικών Υγείας για τα Βιo-ομοειδή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 1ο Συνέδριο Πολιτικών Υγείας για τα Βιo-ομοειδή, με τίτλο “Conference on Biosimilars: The Value of Biosimilars & Market Access Issues in the Greek Healthcare System” διεξάγεται αύριο στην Αθήνα.

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, Γιώργου Γιαννόπουλου, η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα διοργάνωση, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις πολιτικές των κανονιστικών, αποζημιωτικών και νομικών πλαισίων για την υποστήριξη του μακροπρόθεσμου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά βιολογικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Τα βιο-ομοειδή φάρμακα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κλινικής πρακτικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., προσφέροντας πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές με χαμηλότερο κόστος και συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεραπειών από το Σύστημα Υγείας. Ως εκ τούτου, το Συνέδριο θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία και να διερευνήσει τη θέση των βιο-ομοειδών στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το ρόλο τους στη διαπραγμάτευση, θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης των βιο-ομοειδών και τα οφέλη τους για τους ασθενείς και το Σύστημα Υγείας. Σκοπός του διαλόγου είναι να αναζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την πρόσβαση των βιο-ομοειδών στο ελληνικό Σύστημα Υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, 20 διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές θα τοποθετηθούν πάνω σε καίρια ζητήματα χάραξης πολιτικής για την αύξηση της χρήσης των βιο-ομοειδών, με τρόπο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και την ομαλότητα της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τις εξής κύριες θεματικές:

-Βιο-ομοειδή: Παρουσίαση της μέχρι τώρα εμπειρίας και διερεύνηση των
μελλοντικών προκλήσεων

-Πολιτικές Υγείας για την αύξηση της χρήσης των βιο-ομοειδών
Ανταλλαξιμότητα: Η άποψη των Επαγγελματιών Υγείας και των Φορέων χάραξης
πολιτικής υγείας για τη θέση των βιο-ομοειδών στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

-Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα την ανταλλαξιμότητα των βιο-oμοειδών και τα οφέλη της για το Σύστημα Υγείας, την οποία θα συντονίσει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Τσιφτόγλου.

-Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η σημασία που αποδίδει το συγκεκριμένο Συνέδριο στις ευκαιρίες ανάπτυξης των βιο-ομοειδών, αποτυπώνεται στην κεντρική ομιλία με τίτλο “New wave of Biosimilars: Opportunities and Challenges”, που θα παραθέσει ο Tomasz Kluszczynski, Senior Principal, IQVIA Consulting.

-Εξίσου σημαντική κρίνεται και η κεντρική ομιλία του Diοgo Piedade, Health Economics Advisor, Medicines for Europe, με τίτλο ”Biosimilars – how can they contribute to lower costs and more treatment? What is the future impact of biosimilars?”, η οποία θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους τα βιο-ομοειδή μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους και στην καλύτερη διαχείριση των θεραπειών.

Χορηγός του Συνεδρίου είναι η εταιρεία IQVIA, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες AMGEN και GENESIS PHARMA.