1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την δωρεά οργάνων αλλά και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην χώρα δίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση... Έτσι, την ώρα που η Αριστοτέλους στηρίζει τον ΕΟΜ για να προωθηθεί το μέγιστο θέμα της εύρεσης περισσότερων μοσχευμάτων, η ΝΔ παρουσιάζει σήμερα τους δικούς της σχεδιασμούς...

Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, θα παρουσιάσουν σήμερα τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών – οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Η μεταμόσχευση χρειάζεται επιστημονική επάρκεια και ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα με εξειδικευμένους επαγγελματίες… Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ενώ την τελευταία 5ετία, ακόμα και χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Όπως τονίζουν από τον ΕΟΜ, παρά τις δυσκολίες, το έτος 2016 με την αμέριστη στήριξη του υπουργείου Υγείας καθώς και των Ιδρυμάτων Ωνάση και Σταύρου Νιάρχου, χαρακτηρίζεται ως έτος επανεκκίνησης για τον ΕΟΜ και για όλο το σύστημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ήδη σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον ΕΟΜ, να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ΕΟΜ μέσα σε λίγους μήνες ήρθε πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ενθαρρυντικά. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.