18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών – Ε.Σ.Υ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών – Ε.Σ.Υ., το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Ο παλμός, η ζωντάνια αλλά και η ποιότητα κυριάρχησαν καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα για την επόμενη χρονιά.

Η θεματολογία του συνεδρίου κάλυψε όλα τα πεδία της νοσηλευτικής επιστήμης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε ένα Ειδικό Φροντιστήριο με θέμα τη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή. Επίσης περιελάμβανε ένα εξειδικευμένο workshop με τίτλο «Κριτική Σκέψη και Νοσηλευτική Πρακτική: Προκλήσεις και Προοπτικές – Critical Thinking and Nursing Practice: Challenges and Perspectives».

Τέλος πραγματοποιήθηκαν τρία κλινικά φροντιστήρια, τα οποία είχαν τους ακόλουθους τίτλους: «Η επιβλαβής χρήση του διαδικτύου μεταξύ παιδιών – εφήβων – ενηλίκων: πρόληψη και παρεμβάσεις»,«Μια μέθοδος ταυτοποίησης συμπεριφοράς (Μέθοδος Grid): Αυτοβελτίωση και αύξηση της αποτελεσματικότητας στο χώρο εργασίας», «Ο νοσηλευτής- σύμβουλος στην πρόληψη προδιαθεσικών παραγόντων των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Επιπλέον στο επιστημονικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν οχτώ (8) Επιστημονικές Διαλέξεις, οχτώ Στρογγυλές Τράπεζες, (8) εκατόν πέντε (105) Προφορικές Ανακοινώσεις και ογδόντα εφτά (87) Αναρτημένες Ανακοινώσεις. Συνολικά συμμετείχαν πανελλαδικά, 209 νοσηλευτές (Προεδρεία, Συντονιστές, Ομιλητές), από όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίοι με το επιστημονικό έργο τους, κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα της νοσηλευτικής επιστήμης.

Η συμμετοχή των νοσηλευτών κατά κύριο λόγο, καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας, ήταν αθρόα και οι εγγραφές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 700. Χαρακτηριστικό δε, ήταν το γεγονός, ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός προσέλευσης φοιτητών Νοσηλευτικής από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας απηύθυναν χαιρετισμό η κα Κουλούρη Φωτεινή (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) και η κα Παπανότη Βασιλική (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής). Παράλληλα απέστειλαν χαιρετισμούς, εκπρόσωποι από όλους τους φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου.

Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο: «Υπερβαίνοντας τις στρεβλώσεις και τις ιδεοληπτικές εμμονές: ο σύγχρονος ρόλος του νοσηλευτή στο ΕΣΥ», πραγματοποίησε ο κος Μπαργιώτας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Λάρισας και ιατρός του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία για τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες:

Προφορική Ανακοίνωση: ΠΑ 034 – ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, Στέλλα – Όλγα Μηλιώνη, Μαρία Κοντούλη – Γείτονα.

Προφορική Ανακοίνωση: ΠΑ 042 – Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, Γεωργία Σωτηριάδου, Έλενα Κομνηνού, Μαρία Βουσβούκη, Αικατερίνη Κατσαρού, Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, Μαρία Παναγιωτίδου, Αικατερίνη Καζαντζίδου, Σοφία Χρυσοστομίδου.

Αναρτημένη Ανακοίνωση: ΑΑ 033 – ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗ / ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΕΠ) ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΑΦΝΙ», Ιωάννης Ριζάβας, Δόμνα Τσακλακίδου, Μιχαήλ Σφακιανός, Βασιλική Ευσταθίου, Χρήστος Χριστοδούλου, Αθανασία Παπαδοπούλου, Αθανάσιος Δουζένης.

Εργασία Φοιτητών Νοσηλευτικής: ΑΑ 070 – ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Νικόλαος Μπιάγκης, Δημήτριος Μουστάκας, Αλεξία Μπάνη.

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών – Ε.Σ.Υ ήταν κατά γενική ομολογία, απολύτως επιτυχημένο. Στο τριήμερο επιστημονικό πρόγραμμα αναπτύχθηκαν πολλά φλέγοντα ζητήματα υγείας, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και νέα δεδομένα από το χώρο της νοσηλευτικής επιστημονικής κοινότητας σε επίπεδο φορέων υπηρεσιών υγείας, αλλά και να παρουσιαστούν φλέγοντα επαγγελματικά ζητήματα και όλες οι τρέχουσες εργασιακές εξελίξεις για τον κλάδο μας.

Οι συμμετέχοντες

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου, τόσο οργανωτικά, όσο και για το περιεχόμενο του επιστημονικού προγράμματος, το οποίο κάλυψε όλο το φάσμα της νοσηλευτικής, προβάλλοντας παράλληλα τον άκρως καθοριστικό και πολυσύνθετο ρόλο των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκ μέρους της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και να ανανεώσουμε εκ νέου τη συνάντησή μας, στο 11ο Πανελλήνιο & 10ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο στις 3 – 6 Μαΐου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν