18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο: Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να προληφθεί με άσκηση και η σωστή διατροφή

  • Γιάννα Σουλάκη
ήπατος
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως μείζον πρόβλημα στον τομέα της Ηπατολογίας, η αύξηση των περιστατικών μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας, ή Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος. Ένα πολύ σοβαρό νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.

Με αφορμή το 18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), Σπήλιος Μανωλακόπουλος, αναφέρει ότι η αύξηση της επίπτωση της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ η σωστή διατροφή και η φυσική άσκηση μπορούν να προλάβουν, τόσο τον καρκίνο του ήπατος όσο και την στεατοηπατίτιδα. Έχει αποδειχθεί, επίσης, προσθέτει ο καθηγητής, ότι η νόσος συνδυάζεται άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.

«Παρά τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων φαίνεται ότι, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας είναι η αλλαγή τρόπου ζωής με τη σωστή διατροφή και τη φυσική άσκηση. Με αυτό το τρόπο μπορεί να προληφθεί και η ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου (ΗΚΚ) που αποτελεί συνήθως το τελευταίο στάδιο ενός χρόνιου ηπατικού νοσήματος», τονίζει.

Ήπαρ και νόσος COVID-19

Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα από τα ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα του συνεδρίου, καθώς και η πιθανή επίπτωση του ιού SARS-CoV-2 στη βλάβη του ήπατος ή η επίδρασή του σε άλλα ηπατικά νοσήματα. Πάντα επίκαιρο παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα της αντιμετώπισης της χρόνιας ηπατίτιδας C.

«Τα νεότερα από του στόματος αντιικά φάρμακα για την ηπατίτιδα C αποτελούν επανάσταση στο χώρο της ιατρικής, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για ένα χρόνιο ιογενές νόσημα. Εξάλλου η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα εξάλειψης της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C που έχει οριστεί από τον ΠΟΥ», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΜΗ Σπήλιος Μανωλακόπουλος και συμπληρώνει: «Τα αποτελέσματα των δράσεων μέχρι σήμερα, οι τυχόν δυσκολίες και τα εμπόδια που ανέκυψαν από την πανδημία COVID-19 θα αποτελέσουν ένα επίσης θέμα συζήτησης στο συνέδριο».

Επίσης, οι συζητήσεις για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο θα είναι από τις σημαντικότερες του συνεδρίου και θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή διακεκριμένων ογκολόγων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του.

«Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση του. Παράλληλα τα νεότερα φάρμακα προσφέρουν όχι μόνον καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης. Ωστόσο θέτουν πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα, όπως επί παραδείγματι ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο, ποια η θέση της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου και πότε θα τίθεται θέμα μεταμόσχευσης», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλακόπουλος.

Το 18ο Ηπατολογικό Συνέδριο στην Αθήνα την εποχή του COVID-19

Το 18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Αποτελεί όπως κάθε χρόνο την κορυφαία εκδήλωση για τα νοσήματα του ήπατος στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 έχει επηρεάσει τη διοργάνωση του συνεδρίου που θα γίνει με φυσική παρουσία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που έχουν οριστεί από την πολιτεία. Η θεματολογία του συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της σύγχρονης ηπατολογίας και για πρώτη φορά έχει συμπεριλάβει διακεκριμένους επιστήμονες κι από άλλες ειδικότητες στο πλαίσιο της προσπάθειας για πληρέστερη, πολυεπίπεδη διεπιστημονική προσέγγιση. Σημαντική θέση κατέχει η εκπαίδευση των ειδικευομένων και νέων ιατρών και για το λόγο αυτό έχουν διοργανωθεί μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και συναντήσεις με τους ειδικούς με παρουσίαση περιστατικών και διαδραστική συμμετοχή.