18ο Ετήσιο Συνέδριο Εξελίξεις και Προοπτικές στην Καρδιολογία

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο είχε ως στόχο να συμβάλλει στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση καρδιολόγων, καρδιοχειρουργών και γενικότερα όλων των επιστημόνων Υγείας, όλων των βαθμίδων, ηλικιών και γνώσης.

Με τη συμμετοχή σχεδόν 800 επαγγελματιών Υγείας και έγκριτους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 18ο Ετήσιο Συνέδριο «Τι νεότερο στην Καρδιολογία: Εξελίξεις και Προοπτικές».

Το συνέδριο διοργάνωσε 16-18 Δεκεμβρίου 2022 η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Τα στελέχη της και οι προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της Καρδιαγγειακής Ιατρικής, τις πρακτικές τους εφαρμογές στην καθημερινή κλινική πράξη αλλά και τις εξελίξεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην Καρδιολογία.

Σκοπός του συνεδρίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος,  καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ήταν να συμβάλλει στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση καρδιολόγων, καρδιοχειρουργών και γενικότερα όλων των επιστημόνων Υγείας, όλων των  βαθμίδων, ηλικιών και γνώσης.

Για το λόγο αυτό, η θεματολογία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο κάλυψε όλο το φάσμα της σύγχρονης Καρδιολογίας.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Δ. Μπούμπας ανέδειξε την επίδραση των ρευματικών νοσημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η καθηγήτρια Μ. Τεκτονίδου μίλησε για τον ρόλο των ρευματικών παθήσεων στον κίνδυνο ανάπτυξης και εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Ο καθηγητής Λ. Ραλλίδης αναφέρθηκε στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην ίδια διάλεξη δόθηκαν πρακτικές οδηγίες για την άσκηση των καρδιοπαθών ασθενών στις πόλεις με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους και συγκεκριμένα στοιχεία ρύπανσης για την Ελλάδα.

Η μυοκαρδίτιδα και η Ψηφιακή Καρδιολογία

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maastricht S. Heymans παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID και της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού. Όπως εξήγησε, η μυοκαρδίτιδα από COVID κατά κανόνα αφορά ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη. Η μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια είναι πολύ σπανιότερη. Συνήθως αφορά νεαρούς άρρενες, ακολουθώντας μία ήπια και συχνά υποκλινική πορεία.

Ο καθηγητής Γ. Τσιβγούλης παρουσίασε τις εξελίξεις στις θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Π. Βάρδας μίλησε για την Ψηφιακή Καρδιολογία και για το πως το ηλεκτρονικό νοσοκομείο του μέλλοντος θα βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

Στο συνέδριο διενεργήθηκαν επίσης στρογγυλά τραπέζια όπου παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις:

  • Στην Προληπτική Καρδιολογία
  • Τις συννοσηρότητες στην Καρδιολογία
  • Την οξεία και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
  • Την καρδιολογική απεικόνιση
  • Την Επεμβατική Καρδιολογία
  • Την ηλεκτροφυσιολογία

Πραγματοποιήθηκε επίσης ειδικό νοσηλευτικό τραπέζι, με την συμμετοχή της νοσηλευτικής ομάδας του Αττικόν και άλλων νοσοκομείων.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης. Κατά την τελετή έναρξης βραβεύθηκε ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Ρούσσος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Πικουλής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, o πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Ιωάννης Κανακάκης και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν Σπύρος Αποστολόπουλος.