140.000-200.000 φορείς ηπατίτιδας C- Μόλις 2000 σε θεραπεία ετησίως

  • Iatropedia
Από τους 140.000 με 200.000 που υπολογίζεται στατιστικά ότι έχουν μολυνθεί στην χώρα, το 75% με 85% θα παραμείνουν χρόνια φορείς ενώ οι υπόλοιποι θα αναπτύξουν κάποια στιγμή κίρρωση ήπατος ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο... Με μόνο 2000 να μπαίνουν κάθε χρόνο σε ειδική θεραπεία, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνει η Πολιτεία πολύ περισσότερα για να μην παρουσιάζει το πρόβλημα αυξητική τάση στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, υποστηρικτικά, ο σύλλογος ασθενών "Προμηθέας" ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Έχουμε επιστρέψει σε επίπεδα φαρμακευτικής δαπάνης του 2003 αλλά τότε δεν υπήρχαν τόσα καινοτόμα φάρμακα (όπως για παράδειγμα έχουμε τώρα για τις ρευματικές παθήσεις και την ηπατίτιδα) με αποτέλεσμα να περιορίζεται η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες»… Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και διευθυντής παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γεώργιος Νταλέκος, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος ασθενών «Προμηθέας».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, με 200.000 φορείς ηπατίτιδας C στην Ελλάδα και το συνολικό κόστος θεραπείας να φτάνει τα 2 δισ ευρώ, όσοα δηλαδή είναι συνολικά για φέτος η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, πολλοί αθ είναι αυτοί που δεν θα θεραπευτούν ποτέ και θα κινδυνεύουν στο μέλλον από επιπλοκές…

Η σωστή αντιμετώπιση ωστόσο, είναι η εκπαίδευση παιδιών, ενηλίκων, ακόμα και γιατρών που δεν παραπέμπουν για εξετάσεις ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου! Πώς μεταδίδεται η ασθένεια (με κοινή σύριγγα, σεξουαλικη επαφή και με μετάγγιση μολυσμένου αίματος), ότι είναι χρόνια και ασυμπτωματική αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, ότι οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν… Αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι…

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκινά ως εκ τούτου την υλοποίηση μαις νέας, φιλόδοξης εκστρατείας ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη στο γενικό πληθυσμό.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.helpa-prometheus.gr