13 εκατ. Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από καρκίνο μέσα στο 2012

  • Iatropedia
Είναι από τα παιχνίδια που κάνουν οι αριθμοί και οι στατιστικές. Μέσα στο 2012, θα πεθάνουν σχεδόν 1.300.000 Ευρωπαίοι, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ποτέ, όμως, ως ποσοστό στο γενικότερο σύνολο του πληθυσμού της Γηραιάς ηπείρου, ο αριθμός των θανάτων εμφανίζει σταθερή μείωση σε σχέση με το παρελθόν.

Ελβετοί και Ιταλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μιλάνο, ανέλυσαν στατιστικά τα δεδομένα θανάτων από όλα τα είδη καρκίνου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρονικό διάστημα 37 ετών. Από το 1970 μέχρι και το 2007. Στη συνέχεια τα συνδύασαν με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του πληθυσμού στα Ευρωπαϊκά κράτη.

Αν και σε απόλυτους αριθμούς, οι θάνατοι από καρκίνο αναμένονται να αυξηθούν και να σπάσουν κάθε ρεκόρ (σε αυτούς τους αριθμούς οι επιστήμονες προσμέτρησαν και τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης), σε ποσοστά η θνησιμότητα από τον καρκίνο το 2012 αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2007. Η μείωση στους άνδρες είναι της τάξης του 10% και στις γυναίκες στο 7%.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι στην ΕΕ οι άνδρες έχουν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο, από ότι οι γυναίκες. Έτσι υπολογίζουν ότι μέσα στο έτος που διανύουμε, θα πεθάνουν από καρκίνο 139 άνδρες για κάθε 100.000 άνδρες και 85 γυναίκες για κάθε 100.000 γυναίκες.

Στις Ευρωπαίες γυναίκες η Νο1 αιτία καρκίνου, είναι ο καρκίνος του μαστού και αναμένεται από αυτή να πεθάνουν 88.000 γυναίκες μέσα στο 2012. Ο καρκίνος του μαστού κατέχει το 16% σε σχέση με τους άλλους καρκίνους ανάμεσα στις Ευρωπαίες.

Στους άνδρες η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, είναι ο καρκίνος των πνευμόνων στον οποίο παίζει φυσικά ρόλο το κάπνισμα. Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό. Έτσι υπολογίζεται από καρκίνο των πνευμόνων να πεθάνουν περισσότεροι από 183.000 άνδρες και 78.000 γυναίκες.

Αύξηση στο ποσοστό θανάτων από καρκίνο και στα δύο φύλλα, παρουσιάζει και ο παγκρεατικός καρκίνος. 8 στους 100.000 άνδρες θα πεθάνουν από αυτή την αιτία μέσα στο 2012, ενώ από αυτόν τον καρκίνο είχαν πεθάνει 7 στους 100.000 το 2007.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αυτή έρευνα, τα ποσοστά για τον καρκίνο του παγκρέατος οφείλονται στην παχυσαρκία που ταλανίζει την Ευρώπη. Οι επιστήμονες πάντως είναι σχετικά αισιόδοξοι ότι η μείωση του τσιγάρου στους άνδρες και η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού, στις γυναίκες, θα ρίξουν τα ποσοστά θανάτου μελλοντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ο καρκίνος δεν «κοιμαται» με τα υπνωτικά χάπια

Καρκίνος στους όρχεις: η έγκαιρη διάγνωση σώζει ανδρικές ζωές

μια ελλάδα πεθαίνει παγκοσμίως κάθε 4 χρόνια, από το αλκοόλ

καρκίνος ωοθηκών, ο σιωπηλός δολοφόνος