Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέονται, σύμφωνα με νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
τρόφιμα
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης πολυετούς μελέτης. Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην ανάπτυξη όγκων κεφαλής & τραχήλου.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η συσχέτιση αυτή μπορεί να εξηγείται εν μέρει από την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Υπεισέρχονται όμως και άλλοι παράγοντες, λένε οι ερευνητές.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά προϊόντα που παρασκευάζονται με πολύπλοκο τρόπο. Συνήθως χρησιμοποιώντας συστατικά που δεν χρησιμοποιούμε ευρέως στην κουζίνα μας, όπως:

  • Μαλτοδεξτρίνη
  • Υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα
  • Πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες, χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Τα τρόφιμα αυτά κατά κανόνα είναι φθηνά, ιδιαιτέρως νόστιμα και ευρέως διαθέσιμα. Επιπλέον είναι έτοιμα προς κατανάλωση, με αποτέλεσμα να αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τα πιο θρεπτικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας.

Αρκετές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αύξηση του σωματικού λίπους, που συνήθως τη συνοδεύει.

Διαβάστε ακόμα Ποια υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία, ποια τη βλάπτουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση European Journal of Nutrition. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 450.111 ενήλικες. Το σχεδόν 71% ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση ηλικία τους ήταν τα 51 έτη. Στη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης:

  • Οι 910 εκδήλωσαν καρκίνο κεφαλής & τραχήλου (οι περισσότεροι στο στόμα, στον φάρυγγα ή στον λάρυγγα)
  • Οι 215 εκδήλωσαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου

Οι εθελοντές κατανάλωναν κατά μέσον όρο 364 γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα. Τα περισσότερα τέτοιου είδους τρόφιμα που κατανάλωναν ήταν:

  • Αναψυκτικά με ανθρακικό
  • Μη ανθρακούχα ροφήματα με ζάχαρη
  • Υπερ-επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Υπερ-επεξεργασμένα ψωμία
  • Υπερεπεξεργασμένα κρεατικά

Τα ευρήματα

Όσο περισσότερα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν οι εθελοντές, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος καρκίνου κεφαλής & τραχήλου. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την κατανάλωση αλκοόλ, που είναι ένας τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτούς τους καρκίνους.

Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση των τροφίμων αυτών, συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 23% στον κίνδυνο αναπτύξεως του συγκεκριμένου καρκίνου. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξανόταν κατά 24%.

Το σωματικό βάρος φάνηκε να σχετίζεται κυρίως με τον καρκίνο του οισοφάγου. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) που δείχνει αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, εξηγούσε το 13% του αυξημένου κινδύνου αναπτύξεως αυτού του καρκίνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να βρεθούν τυχόν μηχανισμοί που να εξηγούν τη συσχέτιση (εάν και εφ’ όσον είναι αιτιολογική).

Φωτογραφία: iStock