Υγιεινή συνταγή: Μοσχάρι με μάραθο και κρεμμύδια

  • Ρούλα Τσουλέα
μοσχάρι
Ένας αμερικανός ειδικός προτείνει ένα γιορτινό πιάτο το οποίο, παρότι βασίζεται σε μοσχαρίσιο κρέας, είναι υγιεινό.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Το κρέας είναι στήθος από μοσχάρι και συνδυάζεται τέλεια με τα αρώματα των μπαχαρικών και των λαχανικών. Επιπλέον παρέχει λογικές θερμίδες και λίπη ανά μερίδα.

Ιδανικά το μοσχάρι πρέπει να ψηθεί σε ηλεκτρική γάστρα (slow cooker) σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλές ώρες, αναφέρει ο οικογενειακός ιατρός Dr. Mark Hyman, από το Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Αν όμως δεν έχετε αυτό το σκεύος, μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως το ρόστο (δηλαδή σε κατσαρόλα με χοντρά τοιχώματα που κλείνει καλά). Δεδομένου ότι το μοσχάρι είναι κομμένο στα τέσσερα, θα χρειασθείτε περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.

Εάν έχετε slow cooker, μπορεί να χρειασθείτε και 8 έως 10 ώρες, επομένως πρέπει να το βάλετε να αρχίσει να μαγειρεύετε αποβραδίς.

Υλικά (για τέσσερις μερίδες)

  • 1.400 γραμμάρια άπαχο στήθος από μοσχάρι, κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτης
  • 2 βολβοί μάραθου, κομμένοι στη μέση και μετά σε φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και ύστερα σε φέτες
  • 1 κονσέρβα (400-450 γρ.) ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 8-10 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή αν προτιμάτε κόκκινη πάπρικα σε σκόνη)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Ρίξτε το ξύδι και 1/2 φλιτζάνι νερό στο σκεύος όπου θα μαγειρέψετε το μοσχάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τον μάραθο, τα κρεμμύδια, την ψιλοκομμένη ντομάτα (μαζί με τους χυμούς της), το σκόρδο και το θυμάρι. Μεταφέρετε το μισό μείγμα στο σκεύος.

Σωτάρετε το μοσχάρι σε αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο (το πολύ μία κουταλιά της σούπας) ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε το, χρησιμοποιώντας και τα δύο είδη πιπεριών. Τοποθετήστε τα κομμάτια του κρέατος πάνω από τα λαχανικά με τη ντομάτα στο σκεύος μαγειρικής. Ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα με τα λαχανικά.

Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία (αν είναι slow cooker) ή σε μέτρια (αν είναι χοντρή κατσαρόλα) έως ότου να μπορείτε να κόψετε εύκολα το μοσχάρι με το πιρούνι. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το κρέας σκεπασμένο για περίπου 30 λεπτά.

Αφαιρέστε τα κλωνάρια του θυμαριού. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, μεταφέρετε σε μέτριο τηγάνι 3 φλιτζάνια από το υγρό που έχει το σκεύος σας. Αφήστε να βράσει για 8-10 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να γίνει πηχτή σάλτσα. Να το παρακολουθείτε συνεχώς, για να μην μειωθεί πολύ ο όγκος του και καεί.

Αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά. Κόψτε το μοσχάρι σε φέτες. Περιχύστε με τη σάλτσα, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με τα λαχανικά πάνω ή δίπλα του.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

Όπως προαναφέρθηκε, η συνταγή είναι για τέσσερα άτομα. Ανά μερίδα, λοιπόν, παρέχει:

  • 300 θερμίδες
  • 11 γρ. λίπους (τα 4 γρ. είναι κορεσμένα λιπαρά)
  • 7 γρ. φυτικές ίνες
  • 27 γρ. πρωτεΐνες
  • 25 γρ. υδατάνθρακες
  • 76 mg χοληστερόλη
  • 486 mg νάτριο

Φωτογραφία: iStock