Βαλεριάνα: Τα κορυφαία 5 οφέλη που υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βαλεριάνα
Η βαλεριάνα είναι ένας θάμνος με ροζ άνθη και άρωμα λουλουδιών. Έχει βρει πολλές χρήσεις σε προϊόντα υγείας και ομορφιάς εδώ και χρόνια.

Σύγχρονες μελέτες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι η βαλεριάνα ωφελεί άτομα με άγχος, αϋπνία, ΔΕΠΥ, συμπτώματα εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το καθημερινό στρες, να εξισορροπήσετε τις ορμόνες και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Βαλεριάνα: Τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Μειώνει το άγχος

Αν και η ιδέα ότι το γνωστό φάρμακο Valium το “εμπνεύστηκαν” από τη βαλεριάνα είναι μύθος, το βότανο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση στρες και χρόνιου άγχους. Στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιούσε ρίζα βαλεριάνας για να αντιμετωπίσει το άγχος των στρατιωτών κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε άτομα με άγχος, 100 mg ρίζας βαλεριάνας την ημέρα βρέθηκε ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα άγχους σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα και διαπίστωσαν ότι η βαλεριάνα παρήγαγε διακριτά νευροφυσιολογικά αποτελέσματα. Μετά από έναν μήνα λήψης ρίζας βαλεριάνας, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό, που αντιστοιχεί στα άλφα εγκεφαλικά κύματα. Ο εγκέφαλος δημιουργεί κύματα άλφα μόνο όταν βρίσκεται σε χαλαρή, δημιουργική και συγκεντρωμένη κατάσταση, όχι σε κατάσταση άγχους ή στρες.

Βοηθά στην αϋπνία

Η ρίζα βαλεριάνας χρησιμοποιείται συχνά σε μείγματα βοτάνων που προάγουν τον ύπνο, όπως το χαμομήλι και ο λυκίσκος. Η βαλεριάνα έχει μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της έντασης στο σώμα. Εν τω μεταξύ, τα οφέλη του κατά του άγχους βοηθούν το μυαλό να απελευθερώσει την ένταση και να χαλαρώσει για τον ύπνο. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών για την επίδρασή της στον ύπνο, η βαλεριάνα φάνηκε να βελτιώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της αϋπνίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένα όφελος από την λήψη ρίζας βαλεριάνας για τον ύπνο είναι το προφίλ ασφάλειάς της, το οποίο είναι μια σημαντική διαφορά από τα φαρμακευτικά βοηθήματα ύπνου.

Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ρίζας βαλεριάνας είναι ότι δρα ως φυτοοιστρογόνο. Η βαλεριάνα μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των επιπέδων οιστρογόνων. Μάλιστα, τα φυτοοιστρογόνα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σε μια μελέτη δύο μηνών η ρίζα βαλεριάνας βρέθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση εξάψεων σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Μειώνει τους πόνους περιόδου

Σύμφωνα με έρευνες, η βαλεριάνα μπορεί να είναι ένα βότανο χρήσιμο για την υγεία των γυναικών. Η ρίζα βαλεριάνας ανακουφίζει τις επώδυνες κράμπες περιόδου χαλαρώνοντας τον μυϊκό ιστό της μήτρας και αποτρέποντας τις συσπάσεις. Σε μια μελέτη σε 100 γυναίκες με έμμηνο ρύση, η λήψη συμπληρωμάτων ρίζας βαλεριάνας για 3 μήνες μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Καταπολεμά τη ΔΕΠΥ

Σε μια μελέτη σε 169 παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ένας συνδυασμός ρίζας βαλεριάνας και βαλσάμου λεμονιού έδειξε ότι βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το την ανησυχία. Σε μια άλλη δοκιμή που αφορούσε μόνο τη ρίζα βαλεριάνας, 30 παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από μόλις δύο εβδομάδες λήψης συμπληρωμάτων.

Δεν υπάρχουν αρκετές ερευνητικές μελέτες σχετικά με τις γνωστικές επιδράσεις της βαλεριάνας σε υγιείς ενήλικες. Επομένως δεν είναι σαφές εάν η βαλεριάνα δρα στη βελτίωση της ΔΕΠΥ ενισχύοντας την εστίαση ή προάγοντας την ηρεμία. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η βαλεριάνα θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με ΔΕΠΥ.

Προσοχή

Πριν πάρετε οποιαδήποτε φυτικά προϊόντα ή συμπληρώματα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Αυτές οι φυσικές ενώσεις και συμπληρώματα μπορεί να έχουν απροσδόκητες παρενέργειες, ιδιαίτερα εάν έχετε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, παίρνετε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα ή είστε έγκυος.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

5 συμβουλές και 3 βότανα για να μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Τροφές, συμπληρώματα και βότανα που επηρεάζουν τα φάρμακα που παίρνετε

Τσάι από το βότανο Senna: Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και στην απώλεια βάρους – Παρενέργειες και δοσολογία

φωτό: iStock