Τόνος: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε από πού προέρχεται;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τόνος
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχεται ο τόνος που βάζετε στη σαλάτα σας και αν έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο;

Απαντήσεις για τον τρόπο που συνδέεται ο τόνος με τους πόρους του πλανήτη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα δώσουν στις 2 Μαϊου– Παγκόσμια Ημέρα Τόνου, η Fair Trade Hellas και η iSea σε μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Fair Trade, «οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντες με εξαφάνιση από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) και η αλιεία και η κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλιώς, αυτός ο χαρισματικός κυνηγός των θαλασσών, θα εξαφανιστεί».

Η δράση αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Fair Trade Film Days όπου θα προβληθεί και η σχετική με το θέμα ταινία-ντοκιμαντέρ «The end of the line» την Τετάρτη 3 Μαίου στις 17.30 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1- Λιμάνι.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου θεσπίστηκε το 2017 από τα Ηνωμένα Έθνη για να τονίσει τη σημασία των αλιευτικών αποθεμάτων που πρέπει να διαχειρίζονται όλοι με βιώσιμο τρόπο για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ