Το τσάι αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά έχει σημασία πόσο πίνει κανείς

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Τι έδειξε μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από χιλιάδες εθελοντές. Ποια είναι η κρίσιμη ποσότητα

Ακόμα μία απόδειξη της ρήσης του Παράκελσου ότι «η δόση κάνει το δηλητήριο» παρέχει μία νέα μελέτη, η οποία συσχετίζει την κατανάλωση τσαγιού με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εξέτασαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες υγιείς εθελοντές και πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από το αγαπημένο τους ρόφημα είχαν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο.

Αντιθέτως, όσοι έπιναν λογικές ποσότητες διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν συνοπτικά στατιστικά δεδομένα για την κατανάλωση τσαγιού από σχεδόν μισό εκατομμύριο εθελοντές. Περισσότεροι από 54.000 εξ αυτών έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ.

Στόχος της μελέτης τους ήταν να εξακριβώσουν εάν η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού σχετιζόταν με τον όγκο του εγκεφάλου και με την νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερη μείωση στην φαιά ουσία του εγκεφάλου τους παρουσίαζαν. Μειωνόταν επίσης σημαντικά ο όγκος στο δεξιό τμήμα του ιπποκάμπου.

Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που συμμετέχει στην μακροπρόθεσμη μνήμη και στην πλοήγηση στο χώρο. Όσοι φέρουν βλάβες σε αυτόν, αδυνατούν να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.

Αντίστοιχα, η φαιά ουσία του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός ήταν εμφανής στους εθελοντές που έκαναν κατάχρηση τσαγιού. Στην πραγματικότητα, όσοι κατανάλωναν 6 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι όμως έπιναν τσάι όλη μέρα, φθάνοντας ή ξεπερνώντας τα 13 φλιτζάνια, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τις προαναφερθείσες αλλοιώσεις.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μία δυνητική αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των έξτρα φλιτζανιών τσαγιού και του αυξημένου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως σε έναν νέο δυνητικό μηχανισμό συσχέτισης του τσαγιού με τον κίνδυνο αυτόν, μέσω της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου».

Φωτογραφία: iStock