Το ποια δημητριακά τρώτε επηρεάζει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής νόσου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δημητριακά
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης καρδιακής νόσου. Αντίθετα η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης στεφανιαίας νόσου, ενώ η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τύπων πρόσληψης δημητριακών και της πρόωρης στεφανιαίας νόσου σε πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής. Θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) Μέσης Ανατολής 2022 μαζί με το 13ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας, που θα γίνει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 7-9 Οκτωβρίου 2022.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών τύπων πρόσληψης δημητριακών με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στην τρέχουσα μελέτη, αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων και ολικής αλέσεως δημητριακών και του κινδύνου πρόωρης στεφανιαίας νόσου σε έναν ιρανικό πληθυσμό.

Δημητριακά και πρόωρη στεφανιαία νόσος

Η πρόωρη στεφανιαία νόσος (PCAD) είναι μια επιθετική νόσος όπου η αθηροσκληρωτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 55 ετών ή σε γυναίκες κάτω των 65 ετών. Στην αρχή της πορείας της, η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική. Αλλά η PCAD μπορεί να οδηγήσει σε:

  • πόνο στο στήθος (στηθάγχη)
  • καρδιακή προσβολή με προοδευτική ανάπτυξη στένωσης (στένωσης)
  • ρήξη πλάκας του αρτηριακού τοιχώματος

Το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για PCAD.

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στο γιατί οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν πιο επεξεργασμένα δημητριακά σε αντίθεση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως και αυτές οι περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν την οικονομία και το εισόδημα, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ηλικία και άλλους παρόμοιους παράγοντες”, δήλωσε ο δρ. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei. Είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Ισφαχάν και στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ισφαχάν.

“Μια διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την κατανάλωση μιας διατροφής που περιέχει πολλά ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια”, είπε ο ίδιος.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ολόκληρο τον καρπό, ενώ οι εξευγενισμένοι καρποί έχουν αλεσθεί σε αλεύρι. Αν και οι επεξεργασμένοι κόκκοι έχουν βελτιωμένη διάρκεια ζωής, χάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνιστώμενη διατροφή δίνει έμφαση στην πρόσληψη λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, φρούτων και ψαριών για την μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

“Καθώς περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών παγκοσμίως, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη συνολική υγεία, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως, είπε ο δρ. Khajavi Gaskarei. “Οι τακτικές που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τη διδασκαλία βελτιωμένων διατροφικών επιλογών σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους σε απλή γλώσσα που μπορεί να κατανοήσει ο γενικός πληθυσμός, καθώς και σε τηλεοπτικά προγράμματα. Επίσης απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλού επιπέδου που θα παρουσιάζεται σε ιατρικά συνέδρια και θα δημοσιεύεται σε ιατρικά περιοδικά”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η κινόα κάνει καλό με τον διαβήτη – Ποια άλλα δημητριακά βοηθούν τους διαβητικούς

Δίαιτα της μακροζωίας: Περισσότεροι καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης – Λιγότερο κόκκινο κρέας

Η αύξηση φυτικών ινών από δημητριακά καταπολεμάει καλύτερα τη χρόνια φλεγμονή

Καρκίνος του παχέος εντέρου – Διατροφή: Τι ισχύει με κρέατα και δημητριακά ολικής άλεσης