Το μητρικό γάλα προστατεύει από δηλητήρια!

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ακόμη λόγο υπέρ του θηλασμού. Όπως υποστηρίζουν, το μητρικό γάλα παρέχει στα νεογέννητα σημαντική προστασία μειώνοντας τον κίνδυνο έκθεσής τους σε αρσενικό!

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Dartmouth College στο Χανόβερ του Νιού Χάμπσαϊρ, βρέφη ηλικίας 6 μηνών που είχαν θηλάσει είχαν έως και 7,5 φορές χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού στα ούρα τους σε σύγκριση με εκείνα στα οποία είχε δοθεί έτοιμο βρεφικό γάλα. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, καταδεικνύουν ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την έκθεση σε αρσενικό ακόμη και στην περίπτωση των χαμηλών επιπέδων που συνήθως συναντώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εντυπωσιακό δε με τα μωρά που δεν τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα είναι ότι το γάλα-σκόνη αύξανε τις τιμές του αρσενικού ενώ έπεφταν μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που άρχιζαν να θηλάζουν!

Το αρσενικό είναι φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στο νερό, τους βράχους, το χώμα και τον αέρα, καθώς και στα φυτά και τα ζώα. Η πιο κοινή πηγή πρόσληψής του από τον άνθρωπο είναι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών ρυζιού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το νερό, κυρίως αυτό που προέρχεται από πηγές και δη από πηγάδια. Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού έχει συνδεθεί με την εκδήλωση καρκίνου, γαστρεντερικών διαταραχών και άλλες ασθένειες ενώ ενοχοποιείται για εμβρυϊκούς θανάτους, λιποβαρή νεογνά και μειωμένη νοητική λειτουργία.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας ορίζει ότι το πόσιμο νερό δεν πρέπει να περιέχει περισσότερα από 10 μικρογραμμάρια αρσενικού ανά λίτρο. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα επίπεδα αρσενικού σε μητρικό γάλα είναι χαμηλότερα ακόμη κι αν οι μητέρες μένουν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου στοιχείου στο πόσιμο νερό. Όμως το ανησυχητικό είναι η διαπίστωση των ερευνητών ότι το βρεφικό γάλα σε σκόνη αναλογεί στο 71% της διαμέσου εκτιμώμενης έκθεσης στο αρσενικό, γεγονός που υποδηλώνει πως η πρωταρχική πηγή έκθεσης είναι τα συστατικά της φόρμουλας του προϊόντος παρά το νερό για την ανάμιξή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;