Το ιχθυέλαιο συρρικνώνει την πλάκα που συσσωρεύεται στις αρτηρίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ιχθυέλαιο
Ένα φάρμακο που παράγεται από μια πολύ καθαρή μορφή EPA (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ψάρια) φαίνεται να βοηθά στην μείωση της πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί η δραστική ουσία icosapent ethyl από το ιχθυέλαιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 26% σε άτομα με υψηλό κίνδυνο γι’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη περιελάμβανε 80 άτομα με λιπαρή πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος). Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν διαβήτη και λάμβαναν στατίνες. Τα τριγλυκερίδια τους ήταν αυξημένα, κυμαινόμενα από 135 έως 499 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο. Στους μισούς δόθηκε τυχαία να λαμβάνουν 4 γραμμάρια icosapent ethyl ημερησίως. Οι άλλοι μισοί πήραν εικονικό φάρμακο.

Μετά από 18 μήνες, οι σχετικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε το φάρμακο από ιχθυέλαιο είχε λιγότερο ασταθή (επικίνδυνη) πλάκα. Ο συνολικός όγκος της πλάκας ήταν επίσης χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοληστερίνη: Οι Top-10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες από την χοληστερόλη

Αθηροσκλήρωση: Τι γίνεται στις αρτηρίες και προκαλείται έμφραγμα