Το απλό κόλπο των διασήμων που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε 7 κιλά

  • Ρούλα Τσουλέα
μηλόξυδο
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε μικρό αριθμό εφήβων και νεαρών ενηλίκων που έπιναν καθημερινά μικρή ποσότητα.

Λίγο μηλόξυδο την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, εάν ισχύουν τα ευρήματα νέας, μικρής μελέτης (χρειάζονται επαλήθευση).

Στη μελέτη συμμετείχαν υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι, που έχασαν κατά μέσον όρο 7 κιλά σε 12 εβδομάδες, καταναλώνοντας καθημερινά λίγα ml μηλόξυδο.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα πως διευκολύνει το ξύδι αυτό την απώλεια βάρους. Έρευνες σε ζώα, όμως, έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ενεργητικότητα και την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Έτσι, ο οργανισμός διασπά πιο εύκολα τα παχυντικά συστατικά των τροφίμων, αντί να τα αποθηκεύει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι το συγκεκριμένο ξύδι διευκολύνει το αδυνάτισμα. Είναι μία τακτική που, κατά δήλωσή τους, ακολουθούν αρκετοί διάσημοι, όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Βικτόρια Μπέκαμ. Οι επιστήμονες, όμως, είναι διχασμένοι ως προς την αξία της.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Holy Spirit University of Kaslik, στον Λίβανο, μελέτησαν 120 νέους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 18 έτη (κυμαινόταν από 12 έως 25 ετών). Όλοι τους είχαν δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) από 27 έως 34.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Από τις τρεις ζήτησαν να πίνουν διαφορετική ποσότητα μηλόξυδο και από την τέταρτη ένα ανενεργό υγρό (εικονική ουσία).

Οι δόσεις του ξυδιού που μελετήθηκαν ήταν 5, 10 και 15 ml, διαλυμένες σε 250 ml νερό. Το ξύδι που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είχε 5% περιεκτικότητα σε οξικό οξύ.

Τις επόμενες 12 εβδομάδες οι συμμετέχοντες κατέγραφαν αναλυτικά τι έτρωγαν και πόσο δραστήριοι ήταν.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, το 98% των συμμετεχόντων ήταν μη-χορτοφάγοι. Το 89% έκανε περισσότερα από τέσσερα γεύματα την ημέρα. Κανένας δεν κάπνιζε, ούτε έπινε αλκοόλ. Μικρό ποσοστό (το 6,7%) ακολουθούσαν κάποια δίαιτα για ιατρικούς λόγους.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων, όσοι εθελοντές έπιναν 5 ml μηλόξυδο είχαν χάσει 5 κιλά, κατά μέσον όρο. Όσοι έπιναν 10 ή 15 ml είχαν χάσει 7 κιλά. Η μείωση στο σωματικό βάρος τους είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Έως τότε η απώλεια βάρους περιοριζόταν σε 1-3 κιλά.

Τα 5 ml αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι. Τα 15 ml αντιστοιχούν σε μία κουταλιά της σούπας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως εκτός από το σωματικό βάρος τους, παρουσίασαν αισθητή μείωση και στην αναλογία περιμέτρου μέσης με περίμετρο ισχίων. Είχαν επίσης αισθητή μείωση στο σωματικό λίπος, στο σάκχαρο, στα τριγλυκερίδια και στην χοληστερόλη τους.

Δεν παρατηρήθηκαν ανάλογα οφέλη στους συμμετέχοντες που έπιναν την εικονική ουσία.

Περαιτέρω μελέτες

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Rony Abou-Khalil, καθηγητής Χημείας & Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο. «Θα μπορούσε επίσης να βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές στους παχύσαρκους ασθενείς».

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταγραφούν οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί. Πρέπει επίσης να εξεταστεί αν τα ευρήματα ισχύουν και για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση «το μηλόξυδο θα μπορούσε να αποτελεί ένα υποσχόμενο συμπλήρωμα κατά της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.

Στο μεσοδιάστημα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, εάν θελήσετε να το εντάξετε στην ημερήσια διατροφή σας. Αν τελικά αρχίσετε να το καταναλώνετε, μην ξεχνάτε να το διαλύετε σε 1 ποτήρι νερό (250 ml). Είναι όξινο και αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό.

Φωτογραφία: iStock