Τηγανίζετε στο ίδιο λάδι πολλές φορές; Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο

  • Ρούλα Τσουλέα
λάδι
Οι επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης φαγητού μαγειρεμένου σε ξαναζεσταμένο λάδι.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τηγανίζουν πολλές φορές στο ίδιο λάδι για να κάνουν οικονομία, ξανασκεφθείτε το. Η τακτική αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το βαθύ τηγάνισμα των τροφίμων, δηλαδή η βύθισή τους σε καυτό λάδι έως ότου μαγειρευτούν, έχει σχετισθεί με πολλές μεταβολικές διαταραχές. Προσθέτει επίσης θερμίδες στο φαγητό και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ωστόσο οι επιπτώσεις του αυξάνονται όταν το λάδι χρησιμοποιείται πολλές φορές,  όπως γίνεται συχνά σε σπίτια και εστιατόρια. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του λαδιού σε υψηλές θερμοκρασίες αφαιρεί τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες του. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν επιβλαβή συστατικά, όπως το ακρυλαμίδιο, τα τρανς λιπαρά οξέα κ.λπ.

Στην νέα έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου εξέτασαν τις δυνητικές επιπτώσεις από την μακροχρόνια κατανάλωσή του. Η έρευνά τους έγινε σε ομάδα αρουραίων, η τροφή των οποίων εμπλουτιζόταν καθημερινά με ξαναχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τυχόν επιπτώσεις και στους απογόνους αυτών των αρουραίων.

Πιο αναλυτικά, χώρισαν θηλυκούς αρουραίους σε πέντε ομάδες. Επί 30 ημέρες η μία τρεφόταν φυσιολογικά (ομάδα ελέγχου). Οι υπόλοιπες τέσσερις έτρωγαν τροφή εμπλουτισμένη με 0,1 ml ημερησίως από:

  • Φρέσκο ή ξαναζεσταμένο σησαμέλαιο
  • Φρέσκο ή ξαναζεσταμένο ηλιέλαιο

Τα ευρήματα

Σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, τα ζώα που έτρωγαν το ξαναζεσταμένο λάδι ανέπτυξαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ τους. Είχαν επίσης σημαντική βλάβη στο παχύ έντερό τους, που επέφερε αλλαγές στις τοξίνες (ενδοτοξίνες και λιποπολυσακχαρίτες) που απελευθέρωναν τα βακτήρια στο έντερό τους.

Το επακόλουθο ήταν να αλλάξει ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ τους και να μειωθεί η μεταφορά των προστατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλό τους. Έτσι, παρουσίασαν αυξημένη εκφύλιση των νευρικών κυττάρων, η οποία ήταν εμφανής και στους απογόνους τους.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα αυτά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (Discover BMB).

Όπως είπαν, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και να επαληθευτούν τα ευρήματα στους ανθρώπους. Πρέπει επίσης να εξεταστεί αν το ξαναζεσταμένο λάδι μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Φωτογραφία: iStock